Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество29 Июля 2022, 11:09

Пам’ятним знаком позначено єврейський цвинтар у Кузьмині в Хмельницькій області

єврейське кладовище, Кузьмин
Пам’ятний знак на єврейському цвинтарі у Кузьмині / Фото ОЄОУ

Єврейський цвинтар у селі Кузьмин Красилівського району Хмельницької області позначено пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 29 липня, у своєму Facebook повідомив Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

У 1847 році у Кузьмині проживав 641 єврей, до 1865 року діяло дві синагоги. До 1897 року громада становила вже 830 осіб. На початку 20 століття євреям належали аптека, цегельня, трактир, лавка та млин.

1918 року в Кузьмині стався погром і вже до 1923 року єврейське населення скоротилося до 453 осіб.

Під час Голокосту спочатку в самому містечку було вбито 30 єврейських сімей, а вже в 1942 євреї Кузьміна, що залишилися, були відправлені в Красилів і розстріляні.

єврейське кладовище, Кузьмин
Фото ОЄОУ

Пам’ятний знак на єврейському кладовищі Кузьмина встановила Об’єднана єврейська община України спільно з Єврейською громадою Старокостянтинова. Встановлення профінансували сім’ї Найгерцик, Мовер, Півень та Худяк, чию родичку Хану Геймахер з Кузьмина було вбито під час Шоа. Організацією встановлення пам’ятного знака опікувався директор Старокостянтинівської єврейської громади Олександр Шапіро.

Раніше JewishNews повідомляли, що ОЄОУ розпочала перший етап допомоги вимушеним переселенцям: 62 єврейські родини з Маріуполя, Мелітополя, Бердянська, Лисичанська, Сєвєродонецька, Харкова та інших міст, які обрали місцем тимчасового перебування Івано-Франківськ, отримали предмети побуту: від постільної білизни до мультиварок та мікрохвильових печей.

Пожертвувати на цю та інші гуманітарні програми ОЄОУ можна за посиланням: https://jew.org.ua/donate.

єврейське кладовище, Кузьмин
Фото ОЄОУ

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю