Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество06 Июня 2024, 11:57

Пам’ятним знаком позначено старий єврейський цвинтар Конотопу

євреї, конотоп, єврейське кладовище
Фото Facebook: Виталий Камозин

Єврейський цвинтар Конотопу (Сумська область) позначено пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 6 червня, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

На початку 19 століття у всьому повіті мешкало 80 євреїв — міщан, до 1847 року у Конотопі чисельність громади становила вже понад 500 людей. У 1862 році діяла дерев'яна синагога, у 1886 — вже одна кам'яна та дві дерев'яні. Хоча у квітні 1881 року громада постраждала від погрому.

До кінця століття в Конотопі жило 4426 євреїв (понад 20% населення), діяли три хедери, Талмуд Тора та жіноче приватне єврейське училище.

1919 року громада також кілька разів постраждала від погромів. На початку 1920-х були закриті синагоги та хедери, хоча діяв єврейський театр, дитячий будинок та школа з викладанням на ідиші.

Напередодні Голокосту єврейське населення становило майже 4 тисячі осіб, більшість із яких встигла евакуюватись. У листопаді-грудні 1941 року було розстріляно 352 євреї.

Після Другої світової війни багато євреїв повернулися до Конотопа, при цьому, незважаючи на велике єврейське населення, цвинтар був у 1954 роцізакритий та знесений. На його місці розбито парк та збудовано меморіал жертвам війни. В останні роки кілька старих мацев (еврейських надгробків) було знайдено та перенесено на єврейську ділянку міського цвинтаря. Ці надгробки планується встановити біля пам’ятного знака, на місці єврейського кладовища.

Організацію встановлення пам’ятного знаку та співфінансування спільно з Об’єднаною єврейською общиною України забезпечила сім'я Айзенштат, нащадки першого глави відродженої Єврейської громади Конотопу Григорія Айзенштата.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю