Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество08 Февраля 2024, 12:13

Пам’ятними знаками позначено обидва єврейські цвинтарі у Трохимброді Волинської області

єврейське кладовище, Трохимброд
Пам’ятні знаки на місцях єврейських кладовищ Трохимброду / Фото Facebook: Виталий Камозин

Обидва єврейські цвинтарі у Трохимброді Волинської області позначено пам’ятними знаками.

Про це сьогодні, 8 лютого, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

Містечко спочатку було засноване як єврейська сільськогосподарська колонія у 1835 році, а до 1889 року в Трохимброді проживало вже 236 єврейських родин за загальної чисельності громади у понад 1200 євреїв. До 1938 року єврейське населення зросло до 3 000 осіб.

Нетипово, порівняно з колоніями Півдня України, що до 1920 року постійних жителів іншої національності тут зовсім не було.

Діяло 3 синагоги і 4 хасидських клойзи різних течій, до Першої світової війни рабином містечка багато років був Борух-Зеев Бейгель, а також була активна сіоністська група.

У Трохимброді діяло гетто, куди звозили євреїв із навколишніх містечок. Історія місця сумнозвісна. Після знищення місцевого населення в Голокост, від нього нічого не залишилося: ліси та поля. Містечко також перестало існувати у 1942році.

Цвинтарі також були розорені і не позначені, трапляються рідкісні рештки каміння.

Пам’ятний знак було встановлено ГО «УТОПІК» за фінансової підтримки Об’єднаної єврейської общини України. Організацією займалася Оксана Сущук, директор КП «Ківерцівський краєзнавчий музей».

Навесні могильні камені на цих кладовищах будуть упорядковані навесні.

Цікаво зазначити, що існує книга «І все освітилося» Джонатана Сафрана Фоера, за якою знято однойменну трагікомедію з Елайджою Вудом у головній ролі, що шукає Трохимбрід.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю