Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество17 Ноября 2023, 13:24

Пам’ятним знаком позначено єврейський цвинтар у Чернелиці Івано-Франківської області

єврейське кладовище, Чернелиця
Пам'ятний знак на новому єврейському кладовищі у Чернелиці / Фото Facebook: Виталий Камозин

Єврейський цвинтар у смт Чернелиці Івано-Франківської області позначено пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 17 листопада, повідомив на своїй сторінці у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

Єврейська громада становила малу частину трьохтисячного населення містечка: у 1880 році її чисельність була 662 людини і поступово зменшувалася. Відомо, що у 1921 році тут була громада під назвою «Ахдут». Напевно, діяло кілька синагог, але інформації про них знайти не вдалося.

Під час Голокосту родина Устьяновських врятувала Менахема Шарфа, Мордехая Шиклера та Шимона Таубера. У 1991 році Яд ва-Шем присвоїв полякам Броніславі, Чеславу та Гнату Устьяновським звання «Праведник народів світу».

Незважаючи на нечисленну громаду, в Чернелиці збереглося два маленькі єврейські цвинтарі. На кожному з них близько 30 мацев, найстаріша з тих, що можна прочитати, лежить на новому єврейському кладовищі і датується 1906 роком. Старий єврейський цвинтар буде позначено пам’ятним знаком пізніше.

Пам’ятний знак встановлено Івано-Франківською релігійною громадою іудейського ортодоксального віросповідання при фінансовій підтримці Об’єднаної єврейської общини України.

Встановлення меморіалу на новому єврейському кладовищі організували Ігорь Перельман та Максим Мурзов, керівництво єврейської громади Івано-Франківська.

Івано-Франківська єврейська релігійна громада іудейського ортодоксального віросповідання входить до складу Об'єднаної єврейської общини України. Повний склад ОЄОУ — за посиланням (клац).

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать