Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество13 Ноября 2023, 11:33

Понад 180 000 людей вийшли на марш проти антисемітизму у Франції

париж, антисемітизм
Марш проти антисемітизму у Парижі / Фото reuters.com

Понад 180 000 людей вийшли в неділю на марш проти антисемітизму у Франції після сплеску антиєврейських виступів по всій країні після початку масштабного конфлікту Ізраїлю та ХАМАС.

Поліція заявила, що до паризького маршу приєдналися 105 000 осіб, а за даними міністерства внутрішніх справ, загальнонаціональна цифра становить 182 000. Тисячі людей зібралися на понад 70 заходах по всій країні, зокрема у великих містах Ліоні, Ніцці та Страсбурзі.

Захід відбувався під гаслом: «За Республіку, проти антисемітизму».

Напруженість у столиці Франції, де проживають великі єврейські та мусульманські громади, зростає після різанини ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, після чого послідував місяць ізраїльської наземної операції, спрямованої на знищення терористичної групи.

Для забезпечення безпеки було задіяно понад 3000 поліцейських і жандармів.

Попереду маршу йшли прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн, два спікери та високопоставлені особи, включаючи колишніх президентів Франсуа Олланда та Ніколя Саркозі, а також релігійні лідери.

Наразі у Франції проживають близько 500 000 євреїв, що становить найбільшу громаду в Європі.

Члени сімей деяких із 40 громадян Франції, загиблих під час першої атаки ХАМАС, а також тих, хто зник безвісти чи став заручниками, також взяли участь у марші.

Франція зафіксувала майже 1250 антисемітських актів після нападу ХАМАС на Ізраїль.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать