Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество21 Октября 2022, 16:35

Попри війну єврейські паломники відвідали могилу раббі Леві Іцхака з Бердичева

могила раббі Леві Іцхака з Бердичева
Фото rio-berdychiv.info

20 жовтня виповнилося 212 років з дня смерті великого єврейського рабина Леві Іцхака з Бердичева, і паломники-хасиди відвідують його могилу, попри війну.

Про це розповіли у виданні «РІО-Бердичів».

могила раббі Леві Іцхака з Бердичева

Мартін Бубер писав, що раббі Леві Іцхак, рабин з Бердичева, був найоригінальніший з учнів Магід і найбільш близький з них до простих людей цадик. Бубер вказував, що Леві Іцхак помер в 1809 році. Рав Олександр Кац призводить дату смерті 25 Тішрея 5570/1809 року, а Яків Доктор — 25 Тішрея 1810 року.

Цьогоріч 25 Тішрея припало на 19-20 жовтня.

Більш ніж 200 років на його могилу приходять паломники з усього світу для молитви.

Прочани звертаються з проханнями та побажаннями, пишуть їх на клаптиках паперу та залишають біля оеля цадика. В Україні війна, але таких записок чимало в оновленій гробниці цадика.

У воєнний час немає прямого сполучення між Україною та Ізраїлем, тож паломники їдуть через Польщу, Румунію чи Молдову. Ускладнилось і проведення молитов, адже через впровадження комендантської години традиційні нічні богослужіння нині не проводяться. Відповідні оголошення на івриті є біля кладовища та на автостоянці, звідки сьогодні місток веде до усипальні цадика.

Тут же, на місці майбутнього паломницького центру, стараннями місцевої єврейської громади під керівництвом Геннадія Кислюка, облаштовані місця для обігріву, є туалет, а на день, коли проводилося паломництво, підготували і гарячі бутерброди з чаєм та кавою.

Паломники кажуть, що зараз найбільше моляться про мир, і вони вірять, що їхні молитви будуть почуті.

могила раббі Леві Іцхака з Бердичева

могила раббі Леві Іцхака з Бердичева

могила раббі Леві Іцхака з Бердичева

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать