Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество29 Января 2024, 20:25

Посол Ізраїлю вручив посвідчення Праведників народів світу онучці Столярчуків

міхаель бродський, Аліна Зінченко
Фото Facebook: Ізраїль в Україні - Israel in Ukraine

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський вручив посвідчення про посмертне визнання Праведниками народів світу Володимира та Пауліни Столярчуків їхній онуці, Аліні Зінченко.

У роки нацистської окупації вони врятували від загибелі двох євреїв — Марію Мільман та її сина.

Марія, її чоловік Ілля та їхній син Михайло з 1938 року жили в селі Комсомольське, Вінницької області. На початку війни Ілля був призваний до армії та пішов на фронт, а Марію та Михайла під час окупації схопили нацисти. Коли їх з іншими місцевими євреями повели під конвоєм на страту, місцевий поліцейський почув, що хлопчик із матір'ю розмовляють українською мовою — і з невідомої причини вивів їх із ладу та відпустив додому. Марія прийшла до друзів, Володимира та Пауліни, які потім два місяці приховували її із сином від нацистів, а попутно виправили їм фальшиві документи на прізвище Коваленко. З ними вони змогли пережити Голокост, а потім Ілля повернувся з фронту живим.

Ці сім'ї до сьогодні підтримують стосунки одна з одною.

Раніше JewishNews повідомляли, що після вручення посвідчення нащадкам Праведників народів світу залунала сирена, і церемонія у День пам’яті жертв Голокосту у Києві була перервана.

Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать