Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество11 Марта 2024, 11:25

Позначено єврейський цвинтар у Білилівці Житомирської області

єврейське кладовище, білилівка
Фото Facebook: Виталий Камозин

Єврейський цвинтар у Білилівці (Житомирська область) позначили пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 11 березня, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

Перші згадки про євреїв містечка належать до 1719 року.

У 1763 році в Білилівці проживало 124 євреї, до 1850 року чисельність єврейської громади перевищила 1000 осіб, діяла синагога та молитовний будинок.

На рубежі століть єврейська громада складалася з більш ніж 2000 членів, діяло вже два молитовні будинки та синагога. У 1913 році аптеки, медоварні заводи, млин і низка мануфактур належали євреям.

єврейське кладовище, білилівка

У 1919 році громада постраждала від погромів, майно було пограбовано. На початку СРСР діяла єврейська школа. У 1937 році місцевий рабин Авраам Гітельман, у якого було 13 дітей, був заарештований і розстріляний.

До 1939 року в Білилівці залишалося 633 євреї, а 1942 року 300 людей було знищено нацистами.

На цвинтарі залишилося кілька десятків мацев, найстаріша з тих, які можна прочитати, датується 1897 роком. Більшість, на жаль, вкрадена. На знаку також зображено прізвища єврейських сімей, які мешкали у містечку.

Пам’ятний знак встановлено Об’єднаною єврейською общиною України спільно з Єврейською громадою Бердичева за допомогою нащадків вихідців із Білилівки, за ініціативою Асі Самсонової (Австралія), за фінансової підтримки Євгена Аскадського (Англія) та інших спонсорів.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю