Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество05 Августа 2022, 18:05

Приїхали майже 500 хасидів: прочани приїжджають до Умані попри війну

хасид, умань
Фото suspilne.media

Не дивлячись на повномасштабну війну в Україні, хасиди їдуть в Умань, щоби мати можливість провести Рош а-Шана (єврейський Новий рік) біля меморіального комплексу імені раббі Нахмана.

Про це йдеться в репортажі «Суспільного» сьогодні, 5 серпня.

Ірина Рибницька, юристка Фонду імені Рабі Нахмана, який теж координує приїзд паломників, розповіла, що в Умані постійно проживає дві тисячі хасидів, майже пів тисячі вже прибули влітку для прийдешнього святкування Рош а-Шана.

Ми повинні розуміти, що паломники-хасиди, які приїздять щороку до Умані, вони є дуже релігійними і для них є важливим саме відвідати місце паломництва.

Ірина Рибницька

Ірина Рибницька також показала бомбосховища, на які перетворилися басейни-мікви, де паломники проводили ритуал очищення. Приміщення вміщує близько 1300 людей та має декілька входів і виходів, систему вентиляції.

Натомість міська голова Умані Ірина Плетньова зазначає, що велику кількість паломників Умань не готова прийняти:

На державному рівні ще не ухвалили остаточне рішення про те, чи буде приймати Україна паломників, чи ні. Звичайно, ми виходили на місце, дивились на можливість укриттів, шляхів при тривогах, де можна укриватися. Тож скажу відверто, що місто не може убезпечити тієї кількості паломників, яка планує приїхати. Тому, що ми говоримо не лише про 10 тисяч прочан, а й про ту кількість людей, які проживають на цих територіях.

Ірина Плетньова

Зазначимо, що Рош а-Шана цьогоріч триватиме з 25 до 27 вересня. Минулого року на святкування прибуло біля 30 тисяч паломників-хасидів, позаторік — дві з половиною тисячі.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю