Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество08 Июня 2023, 11:18

Пройшло 80 років з ліквідації єврейського гетто у Збаражі

збараж
Збараж / Фото Facebook: Територія Терору

Виповнилося 80 років з ліквідації єврейського гетто у Збаражі (Тернопільська область).

Воно було створене 25 жовтня 1942 року після здійснення третьої акції з депортації євреїв Збаража у табір смерті Белжець (Польща). Загалом протягом чотирьох акцій у газові камери було відправлено близько. 3 тисяч. євреїв. У межах гетто, яке було облаштоване на території старого ринку для торгівлі худобою, німцями було ізольовано близько 2 тисяч євреїв зі Збаража та Підволочиської. На цій ділянці спостерігалася страшна тиснява, антисанітарія та голод. В одній кімнаті проживало одночасно 20 людей.

Євреїв використовували на примусових роботах (дорожні роботи, лісозаготівля), зокрема на базі табору у Підволочиській. Хоча гетто було відкритого типу, по периметру його охороняла єврейська поліція, а ззовні – німецька та українська поліція. Очікуючи на майбутні акції, євреї почали готувати схованки на території гетто та у навколишньому лісі. 

До кінця 1942 року євреїв із гетто періодично транспортували у табори. 7 квітня 1943 року служба безпеки та українська допоміжна поліція здійснили чергову акцію в гетто, під час якої близько 1 тисячі євреїв, включно з членами єврейської поліції були розстріляні у ровах біля залізничної станції. Гетто було остаточно ліквідовано 8-9 червня 1943 року, коли були розстріляні останні кілька сотень євреїв. 

Окремим вдалося втекти в навколишні ліси, однак їх переслідували німецька жандармерія та українська поліція. 19 червня 1943 року 150 євреїв було захоплено і розстріляно в лісі на околицях міста. Тільки 60 євреїв Збаража пережили Голокост.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать