Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество01 Мая 2024, 16:41

Прокуратура у Києві вимагає навести лад у 200-річній будівлі з єврейською історією

Будівля лазень купця Михайла Бубнова
Фото Telegram: Київська міська прокуратура

Подільська окружна прокуратура міста Києва в судовому порядку вимагає зобов’язати власника будівлі укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини — «Будівлю лазень купця Михайла Бубнова, в якій у 1894-1902 роках розміщувалась єврейська молитовня», а також привести його до належного стану.

Про це повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури.

Ця будівля знаходиться по вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 у Подільському районі міста Києва.
 
Історія будинку сягає початку ХІХ століття, коли після пожежі на Подолі цю ділянку в 1822 році отримав купець 3-ї гільдії Михайло Бубнов та збудував на ній Садибу, в якій розташовувались громадські лазні.
 
Будівля становить цінність як цікавий приклад архітектури у формах класицизму, що до сьогодні зберегла свою автентичність та відображає розвиток Київської архітектури 19 століття.
 
Будинок є рідкісним прикладом споруд, становить історичну цінність як об’єкт, що пов’язаний з історією національних меншин, із духовним розвитком єврейської громади міста Києва.
 
Зважаючи на виняткову оригінальність архітектурного стилю, цей об’єкт має беззаперечну культурну цінність.
 
Проте, власник будівлі ухиляється від укладення охоронного договору, що фактично позбавляє об’єкт культурної спадщини гарантій захисту, передбачених пам’яткоохоронним законодавством. Більше того, на даний час будинок перебуває в аварійному стані, а власник здійснює демонтаж даху. 
 
За таких обставин Подільська окружна прокуратура міста Києва звернулась до Київського окружного адміністративного суду із позовом до власника споруди про зобов’язання укласти з уповноваженим органом охорони культурної спадщини охоронний договір на вказаний об’єкт культурної спадщини, а також із зобов’язанням привести до належного стану вказаний будинок.

Будівля лазень купця Михайла Бубнова

Будівля лазень купця Михайла Бубнова

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать