Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество02 Августа 2022, 16:04

Румунія виплачуватиме пенсії громадянам, які переїхали до Ізраїлю після Голокосту

румунія, голокост
У 2022 році румунські офіційні особи вперше вшанували пам’ять жертв затоплення 80 років тому «Струми», судна, яке перевозило сотні біженців Голокосту з Румунії / Фото timesofisrael.com

Ізраїльтяни, які пережили Голокост і мали румунське громадянство під час Другої світової війни, матимуть право на румунські пенсії, оголосив уряд у понеділок.

Ця розробка стала результатом угоди, підписаної Ізраїлем і Румунією, і, як очікується, забезпечить приблизно 7000 осіб, які пережили Голокост в Ізраїлі, сотнями додаткових шекелів на місяць, повідомляє Центр організацій тих, хто пережив Голокост в Ізраїлі, неурядова головна організація, яка представляє 55 схожих груп.

Організації Центру почали переговори з урядом Румунії приблизно шість років тому після того, як Бухарест прийняв закон, який визнав громадян, які виїхали після Другої світової війни, правом на отримання пенсії.

З моменту закінчення війни і до ухвалення закону румуни, які залишили країну, втратили статус громадянства, а отже, і право на пенсію.

Однак суть переговорів —  і прориву, про який було оголошено в понеділок — полягала в усуненні тяганини.

Міністр соціальної рівності Мейрав Коен зазначив, що це остання з низки домовленостей, досягнутих щодо збільшення фінансової підтримки старіючого населення Ізраїлю, яке пережило Голокост. На додаток до збільшення зовнішнього фінансування, значна частина якого походить від німецьких виплат жертвам Голокосту з різних країн, ізраїльський уряд виділив 300 мільйонів нових шекелів (89,27 мільйонів доларів США, 1,95 мільярдів гривень) для збільшення фінансової підтримки тих, хто пережив Голокост.

Загалом, за її словами, «ці кроки дозволили деяким особам, які пережили Голокост, збільшити свої місячні доходи на тисячі шекелів. Ми продовжуватимемо діяти з повною силою від імені тих, хто пережив Голокост, і літнього населення в цілому в Ізраїлі».

Прем'єр-міністр Лапід також висловив гордість з приводу цього рішення:

Як син особи, яка пережила Голокост, я зворушений підписанням цієї важливої ​​угоди… Сьогодні ми виправляємо давню несправедливість. Це наш основний обов’язок як суспільства — подбати про те, щоб ті, хто вижив, прожили своє життя якнайкраще.

Яїр Лапід

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю