Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество15 Августа 2022, 12:48

Скасовано шкільні екскурсії з Ізраїлю місцями пам'яті Голокосту у Польщі

poland israel students
Фото Twitter: JewishInSeattle

Міністерства освіти та закордонних справ Ізраїлю оголосили, що всі шкільні екскурсії до Польщі, заплановані на вересень, жовтень та листопад цього року, «заморожені», оскільки уряд не зміг домовитися з Польщею про організацію цих поїздок.

Згідно з повідомленням, було докладено всіх зусиль для узгодження маршрутів та умов охорони ізраїльських школярів, але сторони домовитися не зуміли. Делегації Мінпросу та Шабак, спрямовані до Варшави для переговорів, повернулися ні з чим.

Міністерство освіти заявляє, що наступного року запланує «альтернативні» екскурсії для школярів місцями пам'яті Голокосту на території Ізраїлю замість традиційних екскурсій до Польщі.

Торік у серпні, на тлі кризи у відносинах між Ізраїлем та Польщею через польський закон про припинення реституції, керівництво Польщі висловилося проти екскурсій ізраїльських школярів. Заступник міністра закордонних справ Павло Яблонський заявив, що поїздки проходять «неправильним чином», молодь загортається в ізраїльські прапори, і серед ізраїльських підлітків сильні антипольські настрої.

Голова комісії з економіки Кнесета Міхаель Бітон також заявив, що поїздки краще скасувати, а гроші, що виділяються на них, використовувати для поглибленого вивчення історії Голокосту.

Наприкінці лютого, на ґрунті російського вторгнення в Україну, прем'єр-міністр Яїр Лапід оголосив, що «прийняв рішення покласти край» дипломатичній кризі з Польщею, оскільки Польща надає важливу допомогу в евакуації із України ізраїльських громадян. До Варшави повернувся посол Ізраїлю, відкликаний раніше «для консультацій». Однак відносини залишаються складними — Ізраїль наполягає на визнанні Польщею історичної провини через участь поляків у знищенні євреїв, націоналістичний уряд Польщі звинувачує Ізраїль у спробі перекласти відповідальність із нацистського німецького режиму на польський народ, який сам був жертвою нацистської агресії.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать