Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество12 Августа 2022, 14:54

Слугував лавкою: на Чернігівщині знайшли фрагмент єврейського надгробку

мацева, Бреч
Фото Facebook: Корюківський історичний музей

До Корюківського історичного музею (Чернігівська область) нещодавно надійшов надзвичайно цінний експонат — фрагмент мацеви —  єврейського надгробку у формі вертикальної дерев'яної плити, з написами івритом та символічними рельєфами, що був встановлений на могилі для увічнення пам'яті померлого єврея у селі Бреч.

Про це повідомили на сторінці музею у Facebook.

Напис частково вдалось дешифрувати, він проголошує:

[Тут похований] чоловік досконалий і чесний, шановне, прославлене його ім’я, наш вчитель, пан … Цві Гірш, син пана Єфраїма [можливо, прізвище Герман], який помер року 650 [бракує однієї цифри у записі дати] 20 нісана за малим літочисленням. Нехай його душа буде зав’язана у вузол життя.

Цінний цей експонат не лише тому, що засвідчує присутність єврейської громади в історії Корюківщини, а й піднімає питання культури історичної пам’яті — чи варто розповідати про ганебне?

Справа в тому, що мешканці села Бреч використовували кам’яні мацеви при муруванні погребів, хлівів… Зокрема ця дубова мацева (половина) використовувалася  в якості лави.

Зауважимо, що в Україні зберігся лише один цвинтар, де є дерев'яні надгробки. Знайдена тут могильна плита, фрагмент лавки — це приклад характерного для Полісся стилю дерев'яних мацев. Зрозуміло, що через матеріал такі надгробки не є довговічними.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю