Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество03 Июня 2024, 18:03

Сьогодні 26 Іяра — День порятунку та визволення

День порятунку та визволення
Минулорічний захід біля Стіни Плачу до Дня порятунку та визволення / Фото judaism.walla.co.il

Сьогодні, 26 Іяра (цьогоріч — впродовж доби з 2 до вечора 3 червня), євреями відзначається День порятунку та визволення.

Свято відзначається в ознаменування перемоги союзників над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні та порятунку єврейського народу.

Для датування іудейських релігійних подій застосовується виключно єврейський календар . Так, згідно з релігійними поглядами Маараля з Праги  — одного з найбільших галахічних авторитетів, — щороку в один і той же день за єврейським календарем з Небес приходить рівно той самий духовний вплив. Тому, коли людина відзначає якусь подію відповідно до єврейського календаря, вона відзначає її в «той самий» день. 9 травня 1945 року за єврейським літочисленням випало на 26 Іяра 5705 року.

У 5774 році за єврейським календарем (2014 рік за григоріанським) День порятунку та звільнення вперше відзначався на заходах у Кнесеті та біля Стіни Плачу, а також у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку. У тому ж році розпочався проєкт з пошуку могил приблизно чверті мільйона полеглих у боях єврейських солдатів союзних та підпільних армій.

У травні 2015 року в Тулузі (Франція) на з'їзді Конференції рабинів Європи було підписано декларацію про внесення 26 Іяра як Дня порятунку та звільнення до єврейського календаря. З нагоди 70-річчя капітуляції нацистської Німеччини в Кнесет, до Західної стіни і у єшиву рабина Хаїма Каневського були урочисто внесені три спеціально написані пам'ятні Сувої Тори.

У 2018 році Кнесет затвердив «Закон про День визволення та порятунку від нацистської Німеччини». У 2022 році в День порятунку та звільнення пам'ятна церемонія вперше пройшла у штаб-квартирі Ради Європи у Страсбурзі.

У тіні зростання антисемітизму у світі та в розпал війни в Ізраїлі два лідери, президент Іцхак Герцог і прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху, опублікували листи з наснагою з нагоди Дня порятунку та визволення, присвячений 79-й річниці перемоги над нацистами.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать