Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество10 Августа 2022, 19:03

«Сохнут» припинить фізичну присутність у Росії — The JPost

сохнут
Ілюстраційне фото severreal.org

Як стало відомо виданню The Jerusalem Post, російський уряд наказав Єврейському агентству припинити всі операції всередині країни.

Наказ було надано у листі, отриманому від Мін'юсту Росії на початку цього тижня. Офіційні особи Єврейського агентства підтвердили, що листа було отримано. Проте вони не стали коментувати відповідь, яка зараз перебуває на розгляді в офісі організації в Єрусалимі в консультації з міністерством закордонних справ та канцелярією прем'єр-міністра.

Високопоставлений дипломатичний представник у вівторок заявив:

Росія заявляє, що Єврейське агентство незаконно збирало інформацію про російських громадян... Ми будемо порушувати питання про Єврейське агентство [з російською владою] і вирішувати його організовано. Про це подбають на рівні посольства. Ми не зовсім розуміємо мотивування [прохання припинити діяльність Єврейського агентства у Росії].

Люди з єврейської громади відчувають, що над ними опустилася залізна завіса і бояться, що не зможуть втекти з країни.

Наразі, як пише The JPost, «Сохнут» припинить фізичну присутність у Росії. Робота з репатріації вестиметься дистанційно, інтернетом або телефоном. Проблема полягає в тому, що «Сохнут» більше не зможе займатися заохоченням репатріації, в чому й полягала одна з головних його функцій. Агентство працюватиме за принципом «благодійного фонду». Тобто не займатиметься якоюсь фізичною діяльністю в Росії, але продовжить фінансувати місцеві заходи в єврейських громадах.

Наказ був виданий на тлі напруженості у відносинах між Ізраїлем і Росією через позицію Єрусалима щодо війни в Україні та його політики підтримки Києва та українського лідера Володимира Зеленського.

Наказ, який змушує Єврейське агентство припинити свою роботу в Росії, може безпосередньо підірвати можливість російських євреїв іммігрувати до Ізраїлю. Тисячі з них закінчили оформлення документів і чекають на відкриття рейсів до Ізраїлю. Однак санкції щодо Росії призвели до того, що більшість міжнародних авіакомпаній припинили польоти в країну, і тому, за словами ізраїльських офіційних осіб, майбутні іммігранти застрягли в Росії.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать