Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество26 Сентября 2024, 10:17

Стендап-комік образив почуття мусульман та іудеїв у своєму виступі

Антон Стенюк
Антон Стенюк / Фото novynarnia.com

Ксенофобський виступ стендап-коміка Антона Стенюка перевірять на розпалювання ворожнечі та антисемітизм.

Про це сьогодні, 26 вересня, повідомила Об’єднана єврейська община України у Telegram.

Першим про недоречність та обурливість жартів коміка заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Ця війна — це просто носенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли у світі ще так багато мусульман.

Я не кажу, що треба вбивати мусульман. Я адекватна людина, я розумію, що це зараз не на часі. І тим паче, цим займаються іудеї…

Антон Стенюк

Рефат Чубаров розкритикував ці слова, назвавши це не просто жартом, а відкритим випадом проти людей за релігійною ознакою. Також інцидент засудив головний муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Мурат Сулейманов. Він вказав, що це публічне приниження всіх мусульман України, а також — невігластво щодо релігій, розпалювання міжрелігійної ворожнечі, паплюження пам'яті воїнів, які віддали життя, захищаючи Україну.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що направив лист до Національної поліції щодо здійснення перевірки та відкриття кримінального провадження за статтею 161 Кримінального кодексу України, у зв'язку з розпалюванням релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями.

ОЄОУ звернула увагу на те, що у виступі, окрім зневаги до мусульман, також наявні ознаки порушення Закону «Про протидію та запобігання антисемітизму в Україні»: висловлення неправдивих відомостей, ненависницьких та таких, що озлоблюють, заяв про осіб єврейського походження.

Об'єднана єврейська община України висловила сподівання на всебічне та об'єктивне розслідування зі сторони правоохоронних органів.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать