Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество02 Апреля 2024, 18:26

У Балті вшанували пам’ять жертв Голокосту у 80-ту річницю трагедії

Балтське гетто, меморіал
Фото Facebook: Одеська Асоціація євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів

Члени єврейської громади та колишні в'язні гетто вшанували пам'ять про жертв Голокосту покладанням квітів біля Меморіалу загиблим в'язням Балтського гетто та Праведникам народів світу.

Цей меморіал був встановлений за участі Одеської Асоціації євреїв — колишніх в'язнів гетто.

29 березня 1944 року частинами Червоної Армії було звільнено місто Балта від нацистських окупантів. Але за кілька днів до цього стався останній трагічний акт в історії Балтського гетто, здійсненого на території міста у 1941 році.

Передчуваючи швидку здачу захоплених земель радянській армії, що просувалася до Одеси, румуни у березні 1944 року поспіхом щодня відправляли викрадене майно додому, у напрямку Бухареста. Для завантаження награбованого до чергового залізничного складу пригнали кілька десятків євреїв із гетто. 27 березня ці люди саме поверталися зі станції і зустрілися із зондеркомандою СС. Нацисти завели в’язнів у сарай на околиці Балти, закидали гранатами, а саму будову підпалили. Згоріло живцем 48 людей. Усього приречених було 50 осіб. Один в'язень закопався в гній у сараї і вижив, проте згодом збожеволів. Другий — вискочив з сараю, що горів, і окупанти його застрелили. Він був музикантом з Бухареста.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать