Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество20 Июня 2023, 14:03

У Бродах обвалилася частина синагоги — пам’ятки архітектури 18 століття

синагога, броди
Фото Facebook: Vitalii Prystava

У місті Броди (Львівська область) обвалилася частина синагоги, що є пам'яткою національного значення  та пам'яткою архітектури 18 століття.

Це сталось у неділю, 18 червня. Обвалися дах і склепіння.

Житель міста Віталій Пристава, що опублікував фотографії руйнування, заявив, що причиною цьому є відсутність уваги до історичної пам’ятки та аварійний стан стін й каркасу, який утримував дах. Крім того, до руйнування доклався й дощ.

Керівниця відділу містобудування, архітектури і охорони культурної спадщини Бродівської міськради Тетяна Нікіфоряк, міськрада неодноразово просила відповідальні органи влади звернути увагу на стан Бродівської синагоги.

Це вже не перший обвал конструкцій у Бродівський синагозі. У 2021 році також був. Оскільки це національна пам’ятка і на нашому балансі не є, ми неодноразово зверталися до обласної влади про виділення коштів на реставрацію синагоги в межах державних програм, але кошти нам не виділяли. Зараз зробили фотофіксацію і знову звертаємось з листом, будемо чекати на реакцію.

Тетяна Нікіфоряк

Велика Бродівська синагога, побудована 1742 року, розташована неподалік площі Ринок на сучасній Гончарській вулиці.

Перші руйнування вона зазнала у травні 1859 року, коли стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. Остаточно наслідки цієї пожежі було ліквідовано лише під час ремонту 1903 року. Великі руйнування зазнала синагога в роки Другої світової війни. Тоді було втрачено північну та південну прибудови. А вже в наш час, занедбана, під впливом природних явищ звалилася західна стіна, а з 2006 року почали систематично обрушуватися склепіння.

Спробу привести пам'ятник у певний стан було здійснено в середині 1960-х років, коли будівлю традиційно переобладнали під склад. Проте ремонт провели неякісно, ​​дах постійно протікав і згодом будівлю перестали використовувати, що спричинило продовження руйнування. У 1991 році місцева влада спробувала відреставрувати будівлю під картинну галерею, проте через брак коштів роботи припинили.

Велика бродівська синагога є однією з найвидатніших пам'яток єврейської сакральної архітектури Галичини та одним із найкращих та найбільших зразків синагогального будівництва у всьому світі.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать