Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество13 Июля 2023, 12:34

У Бродах представили два проєкти реставрації старовинної синагоги — ФОТО

Бродівська міська рада
Фото Facebook: Бродівська міська рада

Новину оновлено.

У Бродівській міській раді відбулася онлайн-зустріч з представниками Львівського Національного Університету Природокористування щодо відновлення старовинної синагоги, що зазнала значних руйнувань.

Бродівчанка, студентка Юлія Надорожняк разом з науковими керівниками кафедри ЛНУП розробила два проєкти з ревіталізації Бродівської синагоги та простору біля неї.

Застосували метод інтерактивної архітектури, який дозволяє поєднувати потреби архітектурної спадщини у збереженні та одночасно доступ для відвідувачів, просвітництво та можливість торкнутися історії.

Один з проєктів передбачає пасаж, виставкові зали, оглядові тераси для відпочинку. Інший — орієнтований на створення торгово-розважального комплексу зі збереженням архітектурної спадщини.

броди, синагога

броди, синагога

Кожен варіант передбачає відновлення зруйнованих елементів синагоги та переосмислення призначення цієї будівлі у середмісті Бродів.

Після презентації учасники зустрічі обговорили проєкти.

Директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук зазначив, що проєкти безперечно цікаві та сміливі, доповнення втрачених частин будівлі скляними конструкціями — це сучасно, по-європейськи. Із зауважень — важливо зберегти центральні елементи, ліпнину у внутрішніх інтер'єрах.

Начальник відділу містобудування, архітектури та охорони культурної спадщини Тетяна Нікіфоряк подякувала Юлії Надорожняк за пророблену роботу.

Зустріч проводилася в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Еразмус».

Новину доповнено 14.07.2023 о 15:56.

Голова Львівського товариства єврейської культури імені Шолом-Алейхема Олександр Назар розкритикував ці проєкти. Він сказав, що ці проєкти є суцільним ігноруванням пам'ятко-охоронного законодавства. Пан Назар навів два варіанти: треба або законсервувати руїни, як вони є, і для цього необхідно до зими почати проводити стабілізаційні та протиаварійні дії. Другий варіант — відновити ідентично до того, як пам'ятка виглядала без жодних архітектурних змін, але це надскладне завдання, оскільки через війну даний проєкт за державні кошти є зовсім не на часі.

Олександр Назар нагадав, що у 2021 році Львівське товариство зверталось в ЛОДА щодо обвалу в Бродівський синагоги, але не отримали жодної відповіді.

броди, синагога

броди, синагога

броди, синагога

броди, синагога

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать