Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество12 Сентября 2024, 14:51

У Центральній синагозі Києва провели церемонію прощання із загиблим на фронті сином рабина

Матітьягу Самборський
Похорон Матітьягу Самборського у Центральній синагозі Києва / Фото hromadske.ua

У Києві, в Центральній синагозі, відбулася церемонія прощання із загиблим на фронті Матітьягу Самборським, сином відомого рабина.

Слова прощання висловили батько загиблого, рабин Моше Реувен Асман, члени родини, а також посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Ізраїльський дипломат підкреслив, що загибель Матітьягу свідчить про те, що євреї України так само, як і всі українські громадяни, стикаються з труднощами війни і віддають свої життя за свободу і незалежність країни.

Матітьягу Самборський

Колеги Матітьягу згадували його як людину, яка завжди посміхалася і ніколи не скаржилася на труднощі. Вони також відзначили, що він був душею команди і підтримував стосунки з колективом навіть після того, як пішов працювати в інше місце.

Як повідомляли JewishNews раніше, рабин Моше Асман разом із дружиною всиновили хлопчика у 2002 році. Тоді йому було 11 років, він мав ім’я Антон Самборський. Нова сім'я дала йому єврейське ім'я — Матітьягу (Мотя) — на честь лідера повстання Маккавеїв понад 2200 років тому. Ці події лягли в основу свята Хануки.

За словами батька, Самборського призвали до армії через тиждень після народження доньки у травні, після швидкого курсу молодого бійця його одразу відправили на передову.

Востаннє рабин спілкувався із сином 17 липня, а вже 24 липня після одного з боїв прийшло сповіщення, що він зник безвісти, пізніше було підтверджено, що він загинув.

Поховають загиблого на єврейському цвинтарі у Києві.

Депутат Кнесета Юлій Едельштейн, голова комітету Кнесету із закордонних справ та оборони та співголова міжпарламентської Асоціації дружби Ізраїль-Україна, заявив, що його серце розривається через смерть сина українського рабина.

Як і Ізраїль, Україна також перебуває у стані екзистенційної війни, і, як і Ізраїль, український народ втратив своїх дорогоцінних синів у жахливій війні, яка була їм нав'язана.

Я молюся про часи миру та повернення всіх наших дітей у безпечні та процвітаючі країни.

Юлій Едельштейн

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю