Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество26 Августа 2024, 12:52

У Дніпрі відкрито виставку «Заховані на видноті: єврейські сліди Східної Європи» — ФОТО

Заховані на видноті: єврейські сліди східної Європи
Фото Facebook: Виталий Камозин

У Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» у Дніпрі відбулося урочисте відкриття виставки «Заховані на видноті: єврейські сліди східної Європи».

Про це сьогодні, 26 серпня, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України, за підтримки якої проводиться виставка.

Заховані на видноті: єврейські сліди східної Європи

Експозиція демонструє втрачений під час Голокосту, внаслідок повоєнного антисемітизму й атеїзму, світу євреїв України, Литви, Молдови, Румунії та Польщі.

Заховані на видноті: єврейські сліди східної Європи

Автор виставки — німецький фотограф Крістіан Герман з міста Бонн. Вперше він відвідав Краків у 1990-ті роки, і вже майже 30 років шукає та фіксує сліди культурної спадщини східноєвропейського єврейства, яка майже повністю була знищена в роки Другої світової війни. Не оминув увагою фотохудожник й Україну.

Радехів, Черні́вці, Вижниця, Вільнюс, Варшава, Краків та Кишинів — багато місць у східній Європі залишилися ніби недоторканими з часів Голокосту.

Дверна рама все ще має контури мезузи, але жодна рука вже її не торкається. У двері синагоги не заходять віряни, на кладовище не приходить родич. У цьому просторі між минулим і сьогоденням ми можемо побачити, що люди здатні зробити іншим людям.

За руйнуваннями ми можемо розпізнати красу того, що мали та те, що втратили: мистецьку каменярську обробку, пишне оздоблення в синагозі, а головне — людей, які наповнювали цей простір протягом століть. Провести пальцями по сліду мезузи або квітчастому напису на надгробку, зупинитися на образах, закарбованих у фото… Можливо, таким чином ми зможемо відчути втрачений світ, який вже ніколи не повернеться?

Виставка буде доступна відвідувачам до 25 вересня.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать