Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество08 Апреля 2024, 16:36

У Франції вшанували пам’ять жертв нацистського набігу на єврейський притулок

макрон, жертви голокосту
Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню, президент Франції Еммануель Макрон і президент Національної асамблеї Яель Браун-Піве прибувають, щоб покласти квіти до меморіальної дошки на меморіалі Мезон д'Ізьє під час візиту з нагоди 80-ї річниці нападу нацистських військ на місто. потім єврейський притулок і відправив майже всіх його мешканців до таборів смерті в Із’є, на південному сході Франції, 7 квітня 2024 року / Фото lemonde.fr

Президент Франції Еммануель Макрон взяв участь у церемонії до 80-х роковин з того часу, як нацистські солдати здійснили набіг на єврейський притулок на південному сході Франції і відправили майже всіх його мешканців до таборів смерті.

У церемонії взяли участь кілька колишніх вихованців притулку у селі Ізьє.

6 квітня 1944 року 44 єврейські дитини віком від чотирьох до 12 років, які тоді перебували в притулку, були затримані гестапо разом із сімома вихователями, також євреями. Рейд був проведений за наказом Клауса Барбі, сумнозвісного нациста, відомого як «Ліонський м'ясник». Після війни Барбі втік до Південної Америки, але був екстрадований з Болівії до Франції в 1983 році і в 1987 році засуджений до довічного ув'язнення за звинуваченням у злочинах проти людяності. Він помер у в'язниці 1991 року.

Усі жертви Ізьє були депортовані до таборів смерті Аушвіц-Біркенау у Польщі чи Ревель в Естонії. Вижив лише один інструктор.

Цьогоріч Франція відзначає 80 років звільнення у передостанній рік Другої світової війни, тому подібні заходи зараз мають особливе значення для країни. У серпні відзначатиметься звільнення Парижа від нацистської окупації.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать