Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество18 Апреля 2024, 19:37

«У колі життя»: Вийшли друком опрацьовані метричні книги єврейської громади Збаража

«У колі життя»: Вийшли друком опрацьовані метричні книги єврейської громади Збаража
Фото Facebook: Тетяна Федорів

Спеціалістка з юдаїстики, випускниця Ягеллонського університету (Польща) Тетяна Федорів опублікувала метричні книги єврейської громади Збаразького метричного округу.

На своїй сторінці у Facebook вона розповіла, що почала опрацьовувати архівні книги, повернувшись зі стажування у Кракові.

Ці книги є у вільному доступі на сайті Головного архіву давніх актів у Варшаві. По Збаражу їх збереглося трохи більше, ніж 50. Інформація, яка міститься у тих книгах дуже цікава, можна сказати — унікальна.

Тетяна Федорів переписала ці метричні записи у електронні таблиці, а потім — у текстові файли, а ще пізніше — у книжки. До кожної категорії записів вона додала свій вступ, а також зробила індекси: прізвищ, місцевостей та професій. І так вийшло чотири книжки, загальною кількістю сторінок — 1614, із загальною кількістю записів — 12 784.

Книги називаються:

  • «У колі життя. Метричні книги шлюбів. Книжка перша»;
  • «У колі життя. Метричні книги смертей. Книжка друга»;
  • «У колі життя. Метричні книги народжень. Книжка третя, частина перша»;
  • «У колі життя. Метричні книги народжень. Книжка третя, частина друга».

8 червня планується презентація опублікованих книжок для зацікавлених. Книжки вже є у Публічній бібліотеці Збаразької міської ради і згодом будуть передані також до інших бібліотек, архівів та музеїв.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю