Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество29 Августа 2023, 17:34

У Кропивницькому помітили єврейські могильні плити, вмонтовані в будівлю

мацева, кропивницький
Фото cbn.com.ua

У п’ятиповерхівці у Кропивницькому помітили вбудовані могильні плити. На деяких з них можна побачити написи на івриті.

Про це написала журналістка CBN Олена Павлюк.

Йдеться про будівлю за адресою вулиця Велика Перспективна 11/11. Можна подумати, що деякі плити оздоблені орнаментами, але кидається в око те, що візерунки вигравіювані надто хаотично.

Написи на івриті, які помітила Олена, є епітафіями — короткими текстами на честь померлого, що залишали на кам’яних плитах.

Дослідник некрополів Олександр Пасічняк зазначає, що особливо популярною практика викладання будівель чи доріг була у 30-х роках 20 століття. Найчастіше використовували надгробки з єврейських могил, бо вони за своєю формою найбільш були придатні для будівництва, у той час, як серед православних переважали надгробки у вигляді хрестів.

За його словами, у жодному документі за період 30-х років він не знаходив прямої вказівки їхати на кладовище та брати звідти могильні камені для будівництва. Це були скоріше приватні ініціативи. Ймовірною причиною дослідник називає бідність:

Чому так? Насамперед, бідність. Брали просто готове, щоб нікуди не їхати й не витрачати ресурси. До всіх цих будівництв залучали й колгоспників. Не знаю по містах, але от у великих селах кожного дня йшла рознарядка: скільки там підвод, скільки людей потрібно та скільки треба добувати каменю, піску та дерева для будівництва. А голови колгоспів, я чув від старожилів, давали пряму вказівку їхати на кладовище і брати звідти пам’ятники та використовувати їх при будівництві.

Олександр Пасічняк

Єврейські надгробки використовувалися для будівництва шкіл, ферм, кінотеатрів на місці храму тощо.

Мацеви, що вбудовані у п’ятиповерхівку на Великій Перспективній, ймовірно належать до старого єврейського цвинтаря, який було знесено, як і інше єврейське кладовище у Кропивницькому.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю