Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Августа 2024, 13:32

У мережу виклали перший примірник запису про народження архітектора Красносельського — ФОТО

Олександр Красносельський
Олександр Красносельський / Фото midnipro.museum

Дніпровський дослідник Олександр Волок виклав у мережу перший примірник запису про народження архітектора Олександра Леонтійовича Красносельського.

На своїй сторінці у Facebook Олександр Волок виклав дві сканкопії архівних записів, що зберегли єврейські імена та по-батькові батьків майбутнього архітектора — батько Провизор Леон Аронович Красносельський, мать — Сабіна Цадиковна.

Ці записи можна вважати першою згадкою про єврейське походження видатного архітектора.

Олександр Красносельський є автором близько 50 будівель у Дніпрі. До Катеринослава він переїхав у 1912 році й прожив тут до кінця життя. Він створював проєкти у стилі модерн, а також використовував елементи античної архітектури.

Серед його робіт у Дніпрі — Український дім (раніше — «Палац культури Ілліча»), Центральний універмаг, універмаг «Дитячий світ» (нині на його місці побудований ТЦ «Пасаж»), Дніпровський театр драми та комедії, будівлі медичної академії та Дніпровського національного університету, а також житлові будинки. Його будинки стоять у Ризі, Тарту, Яссах, Ялті, Алупці. Понад 100 будинків створено ним у молдовському місті Бєльці. Його споруди є по всій Дніпропетровській області.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю