Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество22 Мая 2024, 11:51

У Мукачеві вшанували пам’ять депортованих 80 років тому до Аушвіцу євреїв

мукачево, голокост
Скриншот Facebook: Мукачівська міська рада

У Мукачеві (Закарпатська область) вшанували пам'ять євреїв, яких масово депортували до концтабору Аушвіц.

Голова єврейської громади Мукачева Абрагам Лейбович нагадав, що 80 років тому, 14 травня 1944 року, з Мукачева було відправлено перший ешелон приречених на смерть людей: чоловіків. жінок, дітей та старих. До кінця місяця з міста та району було відправлено до табору смерті поблизу Освенциму майже 30 тисяч людей, живими повернулися близько 3 тисяч. З Мукачева відправили до табору смерті 9 ешелонів з людьми, назбиравши 115 тисяч людей зі всієї області.

Абрагам Лейбович акцентував увагу учасників заходу на тому, що перед Голокостом кількість населення Мукачева всього складала 38 тисяч осіб, 18 тисяч з яких були євреями.

На жаль, ніхто нічого з того не вчиться. На жаль, ці всі людиноненавистницькі ідеї не щезли. На жаль, ще на сьогоднішній день ми маємо війну, коли вбивають людей, коли людське життя нічого не варте, коли тисячами кожен день гинуть люди. На жаль... Дай Б-г, щоб такого ніколи більше не було.

Абрагам Лейбович

Крім того, 14 травня в Україні відзначається День вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, і їхній подвиг також згадали учасники церемонії.

Присутні на мітингу-реквіємі в Мукачеві представники місцевої влади, єврейської громади та інших релігійних конфесій принесли до меморіалу жертвам Голокосту свічки в пам’ять про депортованих і загиблих.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать