Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество20 Июня 2024, 16:16

У Міністерстві культури та інформполітики обговорили захист єврейської спадщини в Україні

МКІП, єврейська спадщина, Україна
Фото mcip.gov.ua

У Міністерстві культури та інформаційної політики України (МКІП) відбулась зустріч т. в. о. голови цього міністерства Ростислава Карандєєва з представниками єврейської громади Сполучених Штатів Америки.

Серед учасників зустрічі були:

  • виконавчий директор Об’єднаних єврейських організацій Вільямсбурга та Північного Брукліну Рабин Девід Нідерман;
  • рабин брацлавської синагоги в Монро;
  • декан єшиви Кол Арья
  • рабин Хескель Кофман;
  • бізнесмен і громадський лідер Вільямсбургу, Нью-Йорк Їсохер Кофман;
  • бізнесмен і громадський лідер Боро парк, Нью-Йорк Абрахам Кофман;
  • член правління Благодійної організації «Історико-культурний центр міста Умань» Аба Голдбергер;
  • виконавчий директор Благодійної організації «Історико-культурний центр міста Умань» Ірина Рибницька.

Сторони обговорили перспективи розвитку єврейської культури в Україні, а також співпрацю щодо захисту культурної спадщини від російської агресії.

МКІП, єврейська спадщина, Україна

Єврейська культурна та історична спадщина є невіддільною та органічною частиною історичної спадщини України. Спільне існування та культурні контакти між нашими народами мають тисячолітню традицію.

Єврейська культурна та історична спадщина є невіддільною та органічною частиною історичної спадщини України. Спільне існування та культурні контакти між нашими народами мають тисячолітню традицію.

Сьогодні через російську агресію в нашій країні страждають всі пам’ятки, незалежно від етнічної та культурної ідентифікації. Важливо захистити все це надбання. Адже його важливо зберегти для наших нащадків. Саме тому українці та євреї в лавах Збройних сил України разом захищають українські землі від ворога.

Ростислав Карандєєв

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України

У багатьох містах і містечках Україні збереглись єврейські кладовища, синагоги та святі для єврейської історії місця. Багато з них мають статус пам’яток культурної спадщини й перебувають під державною охороною. Одним з таких центральних місць пам’яті є Бабин Яр у Києві, який має статус заповідника. Також важливими є місця паломництва єврейського народу в Умані, Меджибожі, Белзі тощо.

МКІП, єврейська спадщина, Україна

Під час зустрічі йшлося, зокрема, про захист могили цадика раббі Нахмана, яка є в комунальній власності Уманської міської ради. Визначне місце занесене до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Сьогодні це пам’ятка історії місцевого значення, що розташована на території Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». 

Основою для співпраці та діалогу в сфері збереження єврейської культурної спадщини є Закон України про охорону культурної спадщини та угода 1994 року між Урядами США та України «Про захист та збереження культурної та природної спадщини».

Раніше JewishNews повідомляли, що голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський обговорив збереження єврейського цвинтаря в Умані (Черкаська область) з делегацією представників єврейських організацій США.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать