Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество25 Января 2024, 16:43

У найбільшому єврейському музеї України відкрито виставку «Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря»

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря
Церемонія відкриття виставки "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / Фото ОЄОУ

У найбільшому єврейському музеї України сьогодні, 25 січня, відкрито виставку «Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря».

Однією із найяскравіших сторінок багатонаціональної культури України є унікальна цивілізація єврейських містечок, чи не єдиним залишком від яких є старовинні єврейські кладовища.

Сатанівський єврейський цвинтар є одним з найстаріших на території України: він налічує понад 3000 надгробків, найстаріші з котрих походять з 1580-х років.

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря

Автор виставки, краєзнавець та історик Дмитро Полюхович провів кропітку працю над виділенням різьблення мацев й аналізом їхнього значення. Він пропонує гостям виставки ознайомитися з різноманітною різзю мацев, яка відображає культуру тогочасного штетлу. Ця культура почала зникати із занепадом штетлу і остаточно була знищена нацистами у Голокост.

Варто зазначити, що мацеви Східного Поділля мають більш виразну культуру різьбярства, на відміну від інших регіонів України, тому являють собою велику історичну цінність.

Після відкриття краєзнавець Євген Шнайдер прочитав лекцію про символізм єврейських надгробків.

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря

Запрошуємо відвідати виставку щосереди та щонеділі з 10:00 до 19:00. Також можлива організація групових екскурсій щовівторка, щочетверга та щонеділі.

Виставка організована Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» спільно з Об’єднаною єврейською общиною України та розташовується в експозиційній залі музею в КДЦ «Менора» (м. Дніпро)

Експозиція представлена до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту, який щорічно відзначається 27 січня.

Музей та Об’єднана єврейська община України висловлюють подяку Гєнє бат Сурі Городецькій та Віталію Камозіну, які стали меценатами виставки.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю