Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество02 Мая 2024, 13:32

У Полтаві планують ремонт та реставрацію у пам’ятці колишнього єврейського кварталу

вулиця Гоголя, 25, Полтава
Будівся на вулиці Гоголя, 25, Полтава / Фото wikipedia.org

У Полтаві планують виконати ремонтно-реставраційні роботи у пам’ятці історії та архітектури місцевого значення по вул. Гоголя, 25, де зараз розташоване Територіальне управління Державного бюро розслідувань (ДБР).

Замовлення на роботи було розміщене на електронному ресурсі з державних закупівель ProZorro. До 14 травня компанії можуть подавати свої пропозиції, а до 26 червня компанія-переможець тендеру має завершити роботи з влаштування системи вентиляції, кондиціонування та опалення, а саме: встановити вентилятори, теплоізолювати повітроводи, встановити опалювальні радіатори, прокласти трубопроводи водопостачання, встановити кондиціонери тощо.

ДБР переїхало в будівлю на вул. Гоголя, 25 у 2021 році. Будівля, яка зараз визнана пам’яткою архітектури місцевого значення, виконана у стилі цегляної еклектики та була побудована у 1808 році. Раніше на цій вулиці був єврейський квартал, а поряд розташовувалися торгові ряди. Будівля № 25 використовувалася як готель і ресторан.


Читайте також: Прокуратура у Києві вимагає навести лад у 200-річній будівлі з єврейською історією


Тут були прибуткові будинки, в основному з мебльованими кімнатами і магазинами, де торгували мануфактурою, взуттям, одягом і галантереєю. Двоповерховий будинок № 25 у стилі цегляної еклектики звели під готель і ресторан.

Магазини, які розміщувалися тут, існували до 1917 року, а всі інші будівлі торгових рядів були зруйновані у 1943 році. У повоєнні роки на вулиці відновили три будівлі. У будинку № 25 спочатку базувався Полтавський аероклуб, згодом туди переїхав «Міськбудпроект», який у 1949 році був перейменований на обласну проектну організацію "Облпроект" при обласному відділі у справах архітектури.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать