Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество12 Сентября 2024, 17:43

У Саду Праведників у Варшаві відкрили меморіали братам Шептицьким, що рятували євреїв

андрей шептицький, климентій шептицький, варшава
Меморіальний камінь Андрею та Климентію Шептицьким у Саду Праведників у Варшаві / Фото ukrinform.ua

У Варшаві відбулося урочисте відкриття меморіальних каменів греко-католицьким священикам — братам Андрею та Климентію Шептицьким, а також польському політику та прихильнику польсько-українського порозуміння Яцеку Куроню.

Подія за участю близьких братів Шептицьких та Куроня, представників української громади Польщі, а також польської влади відбулася в Саду Праведників у Варшаві — символічному місці, де вшановують пам'ять тих, хто боровся за правду та людську гідність.

варшава, сад праведників

Відкриття меморіальних каменів і посадки дерев у Саду Праведників — це офіційна щорічна церемонія, метою якої є вшанування пам’яті людей, які у 20 та 21 столітті протистояли тоталітаризму, масовим вбивствам та приниженню прав людини. Цьогоріч було відзначено Андрея та Климентія Шептицьких, Яцека Куроня, а також Вівіан Сільвер та Амера Абу Сабіла.

На церемонії відкриття меморіального каменю був присутній Мачєй Шептицький — один з нащадків Андрея та Климентія Шептицьких та Адам Даніель Ротфельд — польський науковець та дипломат, міністр закордонних справ Польщі у 2005 році. Ротфельд — один з тих, кого під час Другої світової врятував Климентій Шептицький.

Для мене велика честь, що я маю можливість вшанувати пам’ять цих двох визначних постатей. Митрополит Андрей Шептицький та архимандрит Климентій Шептицький можуть вважатися засновниками новітнього українського народу. Їх можна вважати визначними особистостями з багатьох приводів, але сьогодні ми відзначаємо їхню мужність та безкорисливий підхід у порятунку людей.

Адам Ротфельд

Митрополит Андрей Шептицький був очільником Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках. Він боровся за українську державу та єдину українську церкву, був меценатом українського мистецтва, засуджував голодомор в Україні. Під час Другої світової війни він допомагав переховувати та допомагав євреям. Своєю чергою брат Андрея Климентій Шептицький був греко-католицьким священиком, під час Голокосту брав участь у порятунку євреїв. Був заарештований та закатований НКВС. Помер у в'язниці.

14 лютого 1995 року ізраїльський Інститут Катастрофи та героїзму «Яд ва-Шем» присвоїв Шептицькому почесне звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у період Голокосту. 2005 року в селі Унів Львівської області було відкрито меморіальну дошку на честь Андрея та Климентія Шептицьких за порятунок єврейських, українських та польських дітей у роки Другої світової війни.

Окрім братів Шептицьких, цьогоріч в Саду праведників у Варшаві з’явився також пам’ятний камінь, на якому зазначені імена:

  • польського політичного та громадського діяча, учасника антикомуністичного руху, прихильника польсько-українського порозуміння Яцека Куроня,
  • канадсько-ізраїльської активістки за права жінок і мир на Близькому Сході Вівіан Сільвер та
  • ізраїльського будівельника Амера Абу Сабіла, який загинув, допомагаючи єврейській родині врятуватися від ХАМАС у 2023 році. 

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю