Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество23 Июля 2024, 09:59

У столиці Польщі відбувся 30-й Марш пам’яті жертв Варшавського гетто

марш пам'яті, варшавське гетто
Фото polskieradio.pl

У столиці Польщі відбувся Марш пам’яті, присвячений 82-й річниці початку німцями депортації євреїв із Варшавського гетто часів Другої світової війни.

Саме у цей день 22 липня 1942 року нацисти розпочали знищення євреїв, систематично вивозячи їх до Треблінки — системи концентраційних таборів, трудовий та винищувальний.

Як і кожного року, варшав'яни взяли участь у Марші пам'яті. Серед них був і Мар’ян Турський, який пережив Голокост. Він висловив подяку людям неєврейського походження, які підтримують пам’ять про єврейську громаду. Турський наголосив, що після Голокосту залишилася велика порожнеча, і нащадків польських євреїв було недостатньо, щоб доглядати за могилами, цвинтарями, меморіалами та вшановувати пам'ять жертв під час маршу.

Майже 300 тисяч євреїв загинули в переповнених транспортах і в самій Треблінці. Учасники маршу віддали їм шану та продемонстрували, що пам’ятають їх досі. Стрічки пам’яті з іменами загиблих повісили на відкритій наприкінці Маршу мистецькій інсталяції Норберта Дельмана «Зустріч».

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать