Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество25 Сентября 2024, 11:33

У Хмельницькому відкрилася виставка про давній єврейський цвинтар Сатанова — ФОТО

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря, хмельницький
Фото ukrainaincognita.com

24 вересня у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури та мистецтва під звуки шофару відкрилася виставка члена команди ГО «Україна Інкогніта» Дмитра Полюховича «Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря»/«Кам'яне мереживо давніх мацев», присвячена традиційному мистецтву євреїв України.

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря, хмельницький

Хмельницький — це вже четверте велике місто, де демонструється ця експозиція. Перед тим вона побувала в Дніпрі, Києві та Одесі. На січень наступного року її побачать ще й у Вінниці.

Виставка з’явилася за сприяння Об’єднаної єврейської общини України, яка профінансувала виготовлення недешевих планшетів та дуже допомогла організаційно. Вперше її побачили у найбільшому єврейському музеї України «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (Дніпро).

На виставці представлені роботи пана Дмитра, виконані на основі витонченого різьбленого декору надгробків-мацев середини XVII та до початку ХІХ століть.

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря, хмельницький

Мабуть, найяскравішу оцінку цим роботам дав кандидат мистецтвознавства, професор, Голова Академічної ради Української асоціації юдаїки Євген Котляр (Харків).

Прекрасні й оригінальні роботи Дмитра Полюховича як своєрідні естампажі зберігають та повертають нам щедре багатство ренесансних та барокових форм цих шедеврів єврейського традиційного мистецтва. Автор трепетно зберігає їхнє тепло, фактуру, гру світлотіні.

Око повільно ковзає цими крихкими охристими візерунками, які викликають асоціації з ніжним пісочним печивом на свято Пурим, що євреї випікали в колишніх містечках – штетлах. Вони використовували для цього різьблені дерев’яні формочки пурим-бретль зі схожою емблематикою. У своїх роботах пан Дмитро дбайливо відриває ажурне різьблення від кам’яної площини та накладає його силуетом на темне тло, як об’ємну витинанку — рейзеле. Звільнений від своєї основи малюнок надгробка посилює експресію образів і якимось містичним чином дає голос зображенню. Саме цей голос зберігає прямий зв’язок сучасника зі зниклою художньою культурою і все ще живою й квітучою традицією.

Євген Котляр

До організації виставки крім самого Хмельницького обласного науково-методичного центру культури та мистецтва долучився відділ культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради та найбільша єврейська організація Хмельниччини — благодійний фонд «Хесед Бешт». Бо мета виставки не лише показати красу робіт давніх майстрів, але й розкрити культуру, світогляд, релігійні уявлення і звичаї євреїв України. Тут потрібно розуміти, що кожне зображення на надгробку несе цілу низку прихованих значень. Цю тему автор виставки досліджував впродовж двох десятиліть.

Що стосується згаданого відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради, то останній опосередковано може вважатися ще й співавтором.

Проєкт «Могили Предків» реалізується у партнерстві ГО «Україна Інкогніта» та вищезгаданого відділу культури під патронатом міського голови Городка Неоніли Андрійчук. Мета проєкту — дослідити всі старі некрополі (українські, польські та єврейські) колишнього Городоцького району. Наразі вже обстежено майже чотири десятки локацій.

Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря, хмельницький

Під час роботи експедиції на єврейському цвинтарі Сатанова учасники проекту додатково до раніше відомих виявили ще низку мацев з дуже цікавим та оригінальним оздобленням. Тоді ж колеги допомогли пану Дмитру, який є учасником «Могил Предків» від ГО «Україна Інкогніта» відчистити їх від нашарувань моху та лишайника. Це нелегкий процес — на кожен барельєф витрачається більше години часу. Очистка є необхідною частиною для отримання якісного знімку різьблення, без чого неможлива подальша робота.

Вітаючи відкриття виставки в Хмельницькому, операційний директор ОЄОУ Віталій Камозін у своєму листі-зверненні зокрема зазначив:

Для Об’єднаної єврейської общини України — велика честь підтримати виставку з авторським проєктом Дмитра Полюховича, який знайшов унікальний спосіб показати красу різьбярства мацев. Мацеви східного Поділля мають найвищий рівень мистецтва з-поміж інших регіонів України.

Ваша область є однією з найбагатших єврейською спадщиною, має особливе значення як для єврейської громади України, так і для міжнародної спільноти, адже саме тут поховані засновник хасидизму Баал Шем Тов та його наступник Дов Бер з Межирічу.

Для нас цінно, що наразі ця виставка представлена у столиці регіону, ми вдячні за організацію Хмельницькому обласному науково-методичному центру культури і мистецтва, а також Відділу культури, національностей, релігій і туризму Городоцької міської ради, котрий завжди підтримував автора в його дослідницькій роботі.

Віталій Камозін

Роза Тапанова, директорка Національного історико-культурного заповідника «Бабин Яр», у виставковому павільйоні якого виставка демонструвалася навесні, звернула увагу на символічний збіг:

Символічно, що після подорожі Україною — Дніпро-Київ-Одеса, шедеври давніх майстрів Сатанова повертаються на свою батьківщину, на Поділля саме у дні, коли світ відзначає сумні роковини трагедії Бабиного Яру — однієї із найжахливіших і найкривавіших сторінок в історії єврейського народу. Цю виставку можна розглядати не лише як розповідь про історію і культуру євреїв, але і як реквієм та своєрідний пам’ятник знищеній Катастрофою цивілізації штетлів.

Роза Тапанова

Ігор Ратушний, директор Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт», зауважив:

Де пам’ять є, там слів не треба! Виставки є унікальним культурним та історичним заходом для нашого міста й усієї України. Ця виставка розкриває нам неймовірний світ єврейського кладовища як культурного надбання, в якому кожна мацева несе в собі багатство історії, символів та мистецтва, що свідчить про життєвий шлях людей, які жили на цій землі, працювали та розвивали Україну протягом багатьох століть.

Ми в Хмельницькому благодійному фонді «Хесед Бешт» завжди прагнемо не лише підтримувати нашу громаду, але й ділитися її спадщиною з ширшою аудиторією. Важливо пам’ятати, що мацеви є не просто надгробками — це свідчення культури, духовності та ремесла наших предків. Їх вишукане різьблення — це відображення їхніх мрій, прагнень, віри та надій. Кожен елемент орнаменту розповідає історію життя, що тісно пов’язане з історією самого міста. Ця виставка стала можливою завдяки спільним зусиллям істориків, волонтерів та наших друзів, яким небайдужа доля єврейської спадщини в Україні. Ми глибоко вдячні кожному, хто долучився до цього проекту, за їхню любов і повагу до минулого. Нехай ця виставка слугує нагадуванням про нашу спільну відповідальність зберігати й передавати нашу культурну спадщину прийдешнім поколінням.

Ігор Ратушний

Директорка ХОНМЦКіМ, заслужена артистка України Майя Онищук зазначила:

Головне для нас — показати високу культуру, звичаї та вірування народу, який упродовж століть жив і живе поруч із нами, в якого багата духовна спадщина й вірування. Ми шануємо нацменшини, які проживають на Хмельниччині, проводимо спільні заходи, котрі популяризують культуру обох народів.

Майя Онищук

Також пані Онищук виконала на скрипці сумну і чуттєву мелодію із відомого фільму «Список Шиндлера».

На завершення церемонії відкриття Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля» виконав духовний гімн України «Боже Великий Єдиний!».

Виставка в ХОНМЦКіМ триватиме до кінця місяця. Далі її можна буде побачити в приміщенні благодійного фонду «Хесед Бешт».

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю