Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество16 Августа 2022, 12:02

Україна та Ізраїль поглиблять співробітництво у ветеранських проєктах

Юлія Лапутіна, Міхаель Бродський
Фото mva.gov.ua

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела робочу зустріч з послом Ізраїлю в Україні Міхаелем Бродським щодо поглиблення співробітництва двох країн у ветеранських проєктах.

Про зустріч повідомили на сайті Мінветеранів України.

У заході також взяв участь заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко.

Під час зустрічі обговорювалися можливості залучення ізраїльського досвіду та експертів до створення в Україні ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, а також інноваційної системи медичної і психологічної реабілітації.

Очільниця Мінветеранів зазначила, що після перемоги кількість ветеранів та членів їхніх родин, якими опікується Міністерство, збільшиться в рази.

Всі вони потребуватимуть підтримки від держави для інтеграції, психологічної та медичної реабілітації, соціальної підтримки. Ветерани після перемоги мають стати рушійною силою для відновлення країни та зміцнення національної стійкості. Саме тому Україна потребує якісно нової державної ветеранської політики, спрямованої на вирішення низки надважливих питань. Зокрема, створення системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, яка передбачає надання ветеранам низки дієвих інструментів для збереження ментального і фізичного здоров’я, інтеграції в економічну та суспільну сферу. А також гідну підтримку родинам полеглих Воїнів.

 Юлія Лапутіна

Міністр зазначила, що Мінветеранів є ключовим відомством, яке формує, реалізує та координує державну ветеранську політику, а також відповідає за інтеграцію військовослужбовців у цивільне життя після завершення служби. І у цьому питанні активно співпрацює з Міноборони, МВС, МОЗ, іншими відомствами та міністерствами.

Ми стоїмо перед великими викликами і потребуємо допомоги міжнародних партнерів. І в цьому нам важливий досвід Ізраїлю — країни, де майже кожен громадянин є Захисником. Нам важливе повернення ветеранів в активне економічне життя, розвиток ветеранського підприємництва. Тому нам цікавий ізраїльський досвід законодавчого, нормативно-правового супроводження вказаних питань та їх практичної реалізації.

Юлія Лапутіна

Також вона поінформувала про важливі проєкти, які Міністерство реалізує у сфері медичної та психологічної реабілітації ветеранів. Зокрема про ініційовану Мінветеранів відбудову зруйнованого російськими окупантами Центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належить Міністерству. 
«Ми хочемо якомога швидше відновити діяльність Центру, щоб наші фахівці могли повноцінно надавати послуги з психологічної реабілітації не лише ветеранам та їхнім сім'ям, а й постраждалому цивільному населенню. А на другому етапі на його основі ми плануємо створити в Україні науково-практичний заклад «Бородянка–Центр». У ньому буде надаватися кваліфікована допомога за стандартами провідних країн світу, а також вивчатимуться феномени нелюдськості та геноциду, до яких вдалася російська армія по відношенню до Українського народу. 
 
Юлія Лапутіна продемонструвала розроблений проєкт Центру та запропонувала Міхаелю Бродському взяти участь у сприянні залучення фінансової допомоги для його побудови.

Ізраїльський дипломат відзначив зацікавленість посольства Ізраїлю в Україні всіляко поглиблювати співпрацю з ветеранських питань, зокрема, щодо медико-психологічної реабілітації ветеранів, переходу з військової кар’єри до цивільного життя, розробки та впровадження відповідних програм.

Він зазначив, що посольство ретельно вивчить запропоновані проєкти та обговорить можливість участі в них ізраїльської сторони.

Система переходу включає дуже широкий спектр питань: від проблеми безпеки до інтеграції у цивільне життя. Для мене буде домашнім завданням вивчити, яку допомогу ми можемо надати Україні у цій сфері.

Міхаель Бродський

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю