Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество04 Июня 2024, 11:58

Відкриття: віднайдено 100-літню синагогу у Дашеві на Вінниччині — ФОТО

синагога, дашів
Фото Facebook: Україна Інкогніта

У селищі Дашів (Вінницька область) знайдено синагогу, що збереглася крізь десятиліття, але досі не була відома краєзнавцям.

Про це повідомила ГО «Україна Інкогніта».

Відкриття!

В інтернеті ви не знайдете жодного фото цієї синагоги. Про неї не знали навіть відомі краєзнавці, навіть Євген Шнайдер не знав, що вона збереглася. Це синагога у Дашеві, на Вінниччині.

ГО «Україна Інкогніта»

У 1890 році у цьому містечку євреї становили 51,8%. Їх тут мешкало майже 3000 осіб. Звичайно, що була і синагога. Вважалося, що її зруйнували російські окупанти.

Експедиція ГО «Україна Інкогніта» вирушила до Дашева та зробила низку відкриттів. Розпитуючи місцевих краєзнавців про дашівських євреїв, вони дізналися, що на території, де була колись синагога, більшовики збудували ґудзикову фабрику. Знаючи, що часто, створюючи подібні промислові підприємства, приміщення синагог використовували для облаштування виробничих цехів (як це було у Бердичеві, Переяславі, Шаргороді тощо), приміщення , де зараз розміщується швацьке підприємство, було оглянуте.

Виявилося, що це дійсно будівля синагоги. Найпевніше, що тут була синагога і хедер —  єврейська школа. Впевненості у первісному призначенні будівлі додали різнорозмірні вікна та внутрішній вид приміщення.

Будівля розділена мінімум на три об'єми. Разом із невеликою радянською прибудовою має десь 35-40 метрів довжини. Цегляний стиль кінця 19 — початку 20 століть. Нагадує синагогу у Сквирі. Поряд розташована ще одна будівля, приблизно того ж періоду побудови.

синагога, дашів

синагога, дашів

синагога, дашів

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю