Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество31 Января 2024, 17:58

Вікна синагоги у Канаді розбили напередодні Дня пам’яті жертв Голокосту

синагога, Фредеріктон
Розбиті вікна синагоги у Фредеріктоні / Фото nationalpost.com

Синагога у Фредеріктоні (Канада) була пошкоджена невідомою особою, розбите скло в передній частині будівлі.

Віце-президентка синагоги Сгулай припускає, що пошкодження будівлі було «присвячене» Міжнародному дню ​​пам’яті жертв Голокосту та Шабату.

Айтен Кранат сказала, що єврейська громада Фредеріктона шокована нападом на синагогу. Про скоєне громада дізналася вранці у Шабат.

Про це повідомили місцевих єврейських лідерів і викликали поліцію.Зараз ведеться розслідування.

Скло з панелей біля вхідних дверей лежало ззовні та всередині синагоги, на Вестморленд-стріт у центрі міста. Також було розбито п'ять маленьких скляних шибок, вбудованих у вхідні двері.

У єврейській громаді підозрюють, що зловмисники знали про те, що у синагозі не були встановлені камери відеоспостереження.

Незважаючи на пошкодження та «травмуючу» картину, служба у Шабат все ж відбулася.

Кранат сказала, що з початку війни Ізраїлю та ХАМАС місцева єврейська громада була змушена чути заклики до геноциду проти євреїв від протестувальників, які мітингують у центрі міста.

Міністр юстиції та громадської безпеки Кріс Остін провів прес-конференцію в суботу вдень, на якій сказав, що був приголомшений, дізнавшись про те, що сталося. Коли його запитали, чому він вважає, що це був антисемітський напад, він сказав, що докази є очевидними.

Я не вважаю випадковим те, що цей напад стався в день, коли світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Я збираюся залишити це поліції Фредеріктона, щоб визначити, що саме сталося і як це сталося, але я думаю, що вчинок говорить сам за себе.

Кріс Остін

Кранат також порівняла інцидент із Кришталевою ніччю, коли у листопаді 1938 року нацистські лідери розв’язали серію погромів проти єврейського населення Німеччини та нещодавно приєднаних територій.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю