Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество30 Мая 2024, 13:26

В Ізраїлі виготовили гігантську мезузу для приватного клієнта

Рабин Меїр Перец, мезуза, ізраїль
Рабин Меїр Перец із сувоєм мезузи / Фото jns.org

В Ашдоді (Ізраїль) для приватної особи написано один з найбільших сувоїв для мезузи, які колись створювалися в єврейській державі.

Рабину Меїру Перецу, сертифікованому сойферу, було доручено написати сувій для мезузи довжиною 56 см — приблизно в шість разів більше, ніж звичайний сувій.

Гігантська мезуза була замовлена ​​клієнтом, що володіє великою віллою на півночі Ізраїлю.

Для виготовлення такого сувою рабину довелося зробити спеціальне перо, тому що літери великі, і потрібно було перове перо відповідного розміру.

Написання мезузи зайняло щонайменше 6-7 годин у два етапи протягом двох днів, щоб чорнило встигло висохнути після завершення першого етапу, тоді як для роботи над звичайною мезузою потрібно не більше години.

Клієнт заплатив 1500 шекелів (400 доларів, майже 16,5 тисяч гривень).

Після різанини, влаштованої ХАМАСом 7 жовтня на півдні Ізраїлю, і війни проти терористичної організації в секторі Газа, що послідувала за цим, і одночасного запеклого конфлікту з терористичною організацією «Хезболла» на півночі, попит на мезузи і тфілін збільшився.

У єврейській традиції мезуза — це шматок пергаменту з віршами з Тори, що зберігається у футлярі, який прикріплюється до правої дверної коробки при вході до будинку та у всіх кімнатах житла.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю