Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество01 Апреля 2024, 15:37

В Амстердамі встановлять меморіальні дошки та виплатять 100 000 євро єврейській організації

нідерланди,  Національний музей Голокосту
Король Нідерландів Віллем Олександр (ліворуч) відвідує Національний музей Голокосту в Амстердамі, Нідерланди, 10 березня 2024 року / Фото timesofisrael.com

Меморіальні дошки будуть встановлені на зупинках Beethovenstraat та Victorieplein, а також на Plantage Middenlaan в Амстердамі, де цього місяця відкрився Музей Голокосту.

Також Амстердам виплатить 100 000 євро єврейській організації Central Joods Overleg, при початковому визнанні суми, еквівалентної 61000 євро, яку місто брало за трамвайні квитки з жертв Голокосту. Очікується, що компенсація настане після завершення офіційного дослідження ролі міста у співпраці з нацистами пізніше цього року.

Таке оголошення зробила влада Амстердаму через два тижні після виходу документального фільму режисера Віллі Ліндвера, володаря премії «Еммі», який показує співучасть міської транспортної служби з нацистами. Місто вирішило таким чином зазначити роль трамвайної системи у Голокості.

Голландські нічні трамваї депортували 48 000 євреїв — амстердамців у період Голокосту. Один із таких трамваїв 8 серпня 1944 року відвіз Анну Франк із в'язниці Ветерінгшан, повз прибудову, де вона ховалася від нацистів, що стало початком її шляху до смерті. Трамваї були побудовані на замовлення нацистів і оплачені за допомогою вилученого ними єврейського майна.

Нідерланди мають найгірші показники в Західній Європі за загибеллю єврейського населення під час Другої світової війни (було вбито 75% євреїв).

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать