Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество16 Сентября 2022, 11:31

В Бердичеві вшанували пам’ять жертв Голокосту у 81-шу річницю розстрілів

меморіал жертвам голокосту, бердичів
Фото berdychiv-rada.gov.ua

В четвер, 15 вересня, мешканці Бердичева вшанували пам’ять жертв Голокосту з нагоди 81-шої річниці розстрілів.

За два дні 15-16 вересня 1941 року було знищено майже 19 тисяч населення Бердичева, що стало першим масовим актом геноциду єврейського населення, здійсненим у Європі та СРСР. Загалом за два з половиною роки окупації міста було знищено 38 тисяч його мирних жителів, з них 30 тисяч — євреїв.

У 81-ші роковини масових розстрілів міський голова Сергій Орлюк, представники Бердичівської міської ради, районної влади та громадськості зібралися на місці, де під час Другої світової війни розташовувалося єврейське гетто, щоб скорботною хвилиною мовчання вшанувати пам’ять жертв Голокосту.

До меморіальних заходів долучились керівництво Бердичівської районної військової адміністрації Перший заступник Сергій Бакуменко та заступниця Катерина Вислоцька та голова Бердичівської районної ради Олександр Балянов та його заступник Володимир Діхтяр, члени єврейської громади Бердичева та чолі з керівником громади Геннадієм Кислюком.

голокост, бердичів
Геннадій Кислюк та Сергій Орлюк / Фото berdychiv-rada.gov.ua

У пам’яті тих, кому вдалося пережити Голокост, закарбувалися не лише звірства фашистів, а й сміливість та шляхетність Праведників світу — людей різних національностей, які, ризикуючи власним життям, рятували та переховували євреїв від гітлерівських убивць.

До пам’ятних знаків та братської могили страчених нацистами євреїв, а також до стели Праведників народів світу присутні поклали квіти та камінці та прочитали спільну молитву.

голокост, бердичів
Учасники церемонії у Бердичеві / Фото Facebook: Бердичівська Районна Військова Адміністрація
голокост, бердичів
Фото berdychiv-rada.gov.ua

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю