Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество15 Мая 2024, 18:59

В Одесі провели церемонію до Дня памʼяті українців, що рятували євреїв у Другій світовій війні

роман шварцман, одеса
Фото Facebook: Одеська Асоціація євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів

У Прохорівському сквері в Одесі відбувся урочистий захід, присвячений Дню памʼяті українців, що рятували євреїв у Другій світовій війні.

На початку заходу було виконано гімни України та Ізраїлю, адже на День пам’яті також припав День незалежності Ізраїлю.

Ведучою мітингу була Ярослава Олексіївна Різникова, заступник начальника управління культури, національностей та релігії Одеської обласної держадміністрації. У своєму виступі вона коротко торкнулася історії виникнення та нагородження званням «Праведник народів світу».

Потім слово було надано Голові Одеської Асоціації євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів Роману Марковичу Шварцману. У своєму оглядовому виступі він розповів про багатьох відомих Праведників народів світу з Європи та Праведників України, які проживали в Одесі та області. Ці люди рятували осіб єврейської національності попри смертельну небезпеку, яка загрожувала їм та їхнім близьким.

праведники народів світу, одеса

Віце-мер Одеси Павло Володимирович Вугельман тепло привітав присутніх з Дню памʼяті українців, що рятували євреїв у Другій світовій війні, і висловив думку, що пам'ять про їхній подвиг ніколи не забудеться.

До присутніх звернулася Калугіна Н., онука Праведниці народів світу Надєжди Жигалової з розповіддю про порятунок єврейської дівчинки на ім'я Ліза.

З привітанням до учасників мітингу звернувся син колишнього в'язня гетто та представник товариства Україна – Ізраїль А. Гутмахер.

праведники народів світу, одеса

Рабин Одеського рабінату І. Хасид згадав Праведників народів світу та їхній подвиг у порятунку євреїв у роки Голокосту та прочитав уривок з Тори на честь цієї події.

Наприкінці мітингу всі присутні поклали квіти до пам'ятника, з якого починалася скорботна Дорога смерті та до табличок Праведників народів світу, встановлених на Алеї Праведників у сквері.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю