Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество31 Мая 2024, 11:11

В Одесі відкрили перший в Україні музей геноциду «Територія памʼяті»

музей геноциду «Територія памʼяті», одеса
Фото Facebook: Anton Korynevych

29 травня 2024 року в Україні відкрився музей геноциду «Територія памʼяті», де зібрані інформація та дані про геноциди, які вчинялися в різних регіонах світу.

Створення нового музею вдалося завдяки зусиллям громадського діяча, історика, юриста, кандидата філософських наук, заслуженого працівника культури України, директора Одеського музею Голокосту та голови правління Одеського центру дослідження Голокост Павла Козленка та команди його однодумців.

Павло Козленко
Павло Козленко / Фото Facebook: Yaroslava Riznikova

Сучасний інтерактивний простір був створений за проєктом Віталіни Вербовецької, Орини Бабенцової та Арини Гончарової — студенток Одеської академії будівництва та архітектури, які стали переможницями конкурсу на створення дизайну музею, що проводився в їх вузі в грудні 2023 року.

Робота над облаштуванням музею тривала впродовж дев'яти місяців.

Унікальність музейної експозиції у тому, що вона розповідає не лише про геноцид конкретної національної, етнічної, расової або релігійної групи, а дає змогу ознайомитися з наслідками цього страшного злочину в усіх регіонах та на всіх континентах.

У музеї ми розповімо нашим відвідувачам про всі геноциди щодо яких є рішення міжнародних трибуналів. Це і геноцид вірмен в Османській імперії, і геноцид кримськотатарського народу, геноцид у Руанді, у Сребрениці, геноцид ромів, Голокост, Голодомор українського народу та війна Росії проти України сьогодні. Нікому й на думку не могло спасти, що в XXI столітті знову будуть розстрільні ями, знущання, тортури та масові вбивства. Про все це треба говорити, щоб це в жодному разі не повторилося в майбутньому.

Павло Козленко

Павло Козленко заявив, що головна мета цього музею — викликати інтерес до вивчення геноцидів, спробувати зрозуміти, як і чому вбивство людей за ознакою належності до певної групи стало можливим і якими методами це було здійснено.

Ми хочемо показати, що відбуваться з суспільством, коли люди припиняють боротися, навіть помчати зло та насильство, про те, що геноцид — це найтяжчий злочин проти людства. Особливу увагу ми приділили темі відповідальності за геноцид, яка передбачена міжнародним правом.

Павло Козленко

Музей вражає сучасним форматом, який містить у собі інформаційні панелі, touch-столи, QR-коди. Все це дозволяє дізнатися про історичні події докладніше, глибше усвідомити трагедію і біль знищення одних народів іншими. Також така різноманітність приваблюватиме відвідувачів різних поколінь і занурить їх в атмосферу певного часу, оживить події.

музей геноциду «Територія памʼяті», одеса
Фото Facebook: Сергій Мазур

За словами посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антона Кориневича, це перший такий музей в Україні.

На урочистому відкритті музею були присутні науковці, представники влади, духовенства та жителі міста. Перший заступник голови Одеської облради Олег Радковський зазначив у коментарі про важливість таких проєктів особливо для молодого покоління в розумінні історії України та вивчені чорних сторінок світової історії.

музей геноциду «Територія памʼяті», одеса
Фото Facebook: Yaroslava Riznikova

Під час відкриття музею він поповнився новим експонатом — українським прапором з підписом генерала Валерія Залужного з подякою за найактивнішу допомогу пораненим бійцям ЗСУ та побажаннями, щоб «Територія пам'яті» завжди була територією розуму, віри та милосердя.

На відкритті нового музею була сказана така фраза:

Ми маємо запобігти появі в ньому нових стендів.

Слід зазначити, що музей «Територія памʼяті» виходить за межі музейного формату і являє собою також новий освітній простір, платформу для дискусій, місце для рефлексій і дослідницький центр з бібліотекою.

Культурно-історична локація розміщена за адресою: вулиця Садова, 10, біля Головпоштампту.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю