Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество30 Января 2024, 12:51

В Одесі вшанували пам’ять жертв Голокосту

одеса, голокост
Фото Facebook: Одеська Асоціація євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів

Напередодні памʼятної дати у Прохоровському сквері відбулось покладання квітів до пам'ятника жертвам Голокосту та в'язням гетто.

Церемонія була присвячена Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту, що відзначається 27 січня щорічно.

Захід було проведено з ініціативи Ради Одеської Асоціації євреїв — колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів 26 січня 2024 року.

одеса, голокост
Меморіал жертвам Голокосту в Одесі / Фото omr.gov.ua

 На заході 26 січня у Прохорівському сквері були присутні представники обласної та міської влади, співробітники єврейських організацій міста, колишні в'язні нацизму, представники громади ромів міста та небайдужі одесити.

Перед початком заходу було виконано гімни України та Ізраїлю.

На відкриття мітингу виступила заступник начальника управління культури Одеської ОДА Ярослава Олексіївна Рєзнікова. У короткому зверненні вона докладно згадала про трагічні події Голокосту у світі та в Одесі. Закликала всіх пам'ятати і не забувати безневинно вбитих людей від рук окупантів. 

 Далі зі зверненням звернувся Голова Асоціації, колишній в'язень гетто Роман Маркович Шварцман. Він нагадав присутнім про трагічні події Голокосту в житті єврейського народу, закликав усіх не забувати про жахіття нацизму і висловив упевненість, що минуле ніколи не повториться.

одеса, голокост
Роман Шварцман / Фото omr.gov.ua

Зі зверненнями до присутніх виступили заступник Голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов, секретар міської Ради Ігор Коваль, син колишнього в'язня гетто Гутмахер Олександр, які закликали не забувати уроки минулого.

Рабин Ілля Хусід прочитав молитву на згадку про безневинно вбитих осіб єврейської національності в страшні часи Голокосту.

Після мітингу всі присутні поклали квіти до пам'ятника жертвам Голокосту та в'язнів гетто у Прохорівському сквері.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю