Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество15 Мая 2023, 12:52

В Озерянах з’явився пам’ятник жертвам масового розстрілу євреїв

Пам'яті євреїв Озерян і околиць, яких було вбито під час нацистської окупації; на честь озерянських християн, які, ризикуючи життям, рятували своїх сусідів-євреїв. Вічна їм пам'ять.
Пам'ятник жертвам масових розстрілів євреїв Озерян / Фото Facebook: Alex Den

Над місцем масового розстрілу євреїв села Озеряни Тернопільської області встановлено пам’ятник на згадку про невинних жертв.

Пам’ятник було встановлено 3 травня нащадками єврейської громади Озерян. Встановлення меморіалу планувалося ще у 2022 році — довелося перенести через війну та перебої з електроенергією.

У 18 столітті село Озеряни отримало статус містечка. Найголовнішими на той час були привілеї на проведення ярмарків і базарів кожного тижня. Завдяки торгівлі містечко весь час розвивалося, у зв'язку із чим вже у другій половині того ж 18 століття тут оселилося багато євреїв. У 1764 році в Озерянах проживало 647 євреїв. Тоді містечко Озеряни поділялося на дві частини: сільську та міську. У сільській частині у ті часи нараховувалося 149 селянських господарств. Друга частина — власне місто, яке поділося на кілька частин. Перша, найбільша частина була заселена євреями, тут нараховувалося 139 єврейських будівель. Євреї упродовж багатьох століть зберігали в Озерянах свою унікальну традицію та культуру. Менша частина міста складалася із будівель українців, яких тут було усього 65, удвічі менше, ніж єврейських.

Історики припускають наявність єврейського населення в Озерянах ще у другій половині 16 століття, оскільки тоді в селі вже була корчма (на цей факт вказує реєстр 1569 року), а корчми зазвичай здавалися в оренду євреям.

Від липня 1941 до березня 1944 року Озеряни перебували під німецькою окупацією. Влітку 1942 нацисти розстріляли і відправили до таборів смерті багато євреїв.

На пам’ятнику написано:

Пам'яті євреїв Озерян і околиць, яких було вбито під час нацистської окупації; на честь озерянських християн, які, ризикуючи життям, рятували своїх сусідів-євреїв. Вічна їм пам'ять.

Невдовзі планується встановлення пояснювальних табличок і, можливо, церемонія відкриття.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю