Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество27 Сентября 2024, 16:31

В районі Хеврону підпалили старовинну синагогу і написали на ній «ХАМАС»

хеврон, синагога
Палестинці в синагозі Ештемоа на південь від Хеврону в єврейському селі Аль-Саму 23 серпня 2022 року / Фото jns.org

Палестинські терористи влаштували підпал однієї із стародавніх синагог, залишивши на стіні надпис «ХАМАС».

Синагога розташована в одному із поселень у районі Хеврону, а також датується початком візантійського періоду.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю прокоментувало інцидент:

Коли палестинські терористи не можуть вбити євреїв, вони спалюють синагоги. Стародавня синагога в селі Самуа в районі Хеврону датується початком візантійського періоду, але паліям, які підписалися на стіні «ХАМАС», це все одно.

Синагогу розмалювала група арабів у масках.

На місце події прибули пожежники, які загасили пожежу. Голова місцевої ради Хевронського нагір'я Елірам Азулай засудив інцидент, наголосивши, що йдеться про терористичну акцію на ґрунті національної ненависті, і саме так, за його словами, служби безпеки повинні поставитися до розслідування цієї події.

Вони намагаються стерти нашу ідентичність, знищивши пам'ятники, які залишили наші предки. Я закликаю служби безпеки серйозно зайнятися цим питанням та захистити синагогу.

Елірам Азулай

Поселення Ес-Саму знаходиться на місці стародавнього єврейського міста Ештемоа, яке входило до складу 48 міст Левитів. Руїни синагоги, датованої 3-4 століттям нашої ери, поряд з іншими артефактами були виявлені в ході археологічних розкопок, що проводилися на цій ділянці у 1935-1936 роках та 1969 року. Крім синагоги, було знайдено численні деталі синагогального приладдя, барельєфні зображення світильників, мозаїчну підлогу з написом арамейською мовою та багато іншого.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю