Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество04 Августа 2022, 14:59

В Умані перейменують вулиці на честь Праведників народів світу та паломників-хасидів

хасиди, умань, пушкіна
Вулиця Пушкіна в Умані — місце зосередження прочан / Фото wikipedia.оrg

В місті Умань (Черкаська область) в рамках декомунізації, дерусифікації та дерадянизації, що проводиться в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням та військовою агресією РФ, було затверджено нові назви низки вулиць, провулків та площ.

Про це повідомляє «УманьNews», спираючись на інформацію з тижневика «Умань» від 4 серпня 2022 року.

Всього рішенням комісії з питань збереження історичної спадщини, найменування, перейменування вулиць, провулків, площ, скверів та встановлення пам’ятних знаків в Уманській міській територіальній громаді було перейменовано 72 вулиці та провулки, а також 2 площі в Умані, і деякі з них були названі на честь Праведників народів світу та паломників.

Тож, провулок Першотравневий буде перейменовано на провулок Праведників світу — на честь Праведників народів світу з України, які рятували євреїв під час Другої світової війни, ризикуєчи життям, хоча самі за національністю євреями не були.

До речі, вулицю Першотравневу вирішили перейменувати на вулицю Митрополита Шептицького — на честь Митрополита Андрея Шептицького — українського релігійного діяча, графа, єпископа Української греко-католицької церкви. Раніше JewishNews повідомляли, що в Україні намагаються знайти додаткові докази, через які Митрополиту Шептицькому теж можна буде надати звання «Праведник народів світу».

А от провулок Пушкіна мешканці Умані запропонували назвати провулком Паломників, а вулицю Пушкіна назвуть вулицею Туристів.

Зазначимо, що вулиця Пушкіна в Умані є центром щорічного паломництва брацлавських хасидів, тут розташовані єврейська синагога та готель «Шаарей Ціон». Найбільше хасиди приїжджають сюди на Рош а-Шана (єврейський Новий рік), навіть з різних країн, і ця подія завжди викликає великий ажіотаж серед містян.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю