Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество08 Февраля 2024, 13:49

Видати українцям в Ізраїлі дозвіл на роботу й інші права — суддя окружного суду в Тель-Авіві

Міхал Агмон Ґонен
Міхал Агмон Ґонен / Фото globes.co.il

Суддя окружного суду в Тель-Авіві Міхал Агмон Ґонен постановила, що Управління з питань народонаселення та імміграції надає всім громадянам України, які перебувають в Ізраїлі, тимчасовий захист від видворення через війну в Україні. Це віза, яка надається шукачам притулку і надає їм права на оздоровлення, освіту та соціальне забезпечення.

У рішенні Агмон-Ґонен написала, що протягом двох років Управління зобов’язалося сформулювати політику щодо прав громадян України, але не зробило цього:

«Іншими словами, незважаючи на затримки, і реакції, які не відповідали моїм рішенням, я дала уряду ще одну можливість сформулювати впорядковану політику та надати в її рамках громадянам України, які проживають під тимчасовою охороною, права, до яких вона зобов’язана за на підставі Конвенції про біженців.

...Держава втрачає час, намагаючись «уникнути необхідності надання принципової відповіді на становище всіх українських громадян, які зараз перебувають в Ізраїлі, і це повністю суперечить її чітким зобов’язанням, як зазначено вище, і серйозно порушуючи принцип рівності».

Міхал Агмон-Ґонен

Пізніше вона обґрунтувала своє рішення як зобов’язаннями держави за Конвенцією про біженців, так і зобов’язаннями забезпечити права на мінімальне існування з гідністю, як в силу міжнародного права, так і в силу основного закону: людської гідності та свободи, і стверджувала, що Держава Ізраїль зобов’язана надати тим, хто перебуває під тимчасовим груповим захистом, права, які дозволять мінімальне існування з гідністю. Пізніше вона відхилила твердження влади про те, що громадяни України мають право на всі права, надані 2(a)( 5) візою, та підкреслила, що держава протягом двох років не роз’яснила, про які права йдеться та як ними можна скористатися.

На завершення вона написала, що «наша власна країна також перебуває у стані війни. Дні війни накопичують додаткові труднощі для реалізації прав у світлі нестачі робочої сили та того факту, що руки освіти, охорони здоров’я та органи соціального забезпечення повні роботи з догляду за пораненими та евакуйованими. У ці дні права на мінімальне існування також повинні бути збережені з повагою, права, які належать усім людям, включаючи легкий спосіб задоволення своїх потреб, навіть для тих, хто втік сюди від чергової війни, яка відбувається у їхній країні.Тому настав час визначити, що всі громадяни України, які перебувають в Ізраїлі під тимчасовим захистом, отримають візу 2(a)(5), яка включає дозвіл на роботу, який буде дійсним доти, поки діє тимчасовий захист.

Вона зобов’язала відомство протягом приблизно місяця видати всім українським громадянам, які перебувають в Ізраїлі під тимчасовим захистом, візи 2(a)(5) і опублікувати це на сайті відомства.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю