Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество29 Июля 2022, 12:51

Випадок антисемітизму в Хмельницькому належно кваліфікували — Уповноважений з прав людини

Дмитро Лубінець
Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини / Фото detector.media

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини повідомив, що права осіб, які зазнали антисемітизму в Хмельницькому, на належне реагування з боку правоохоронних органів та відповідну кваліфікацію правопорушення, поновлено.

Йдеться про випадок антисемітизму, який вперше висвітлила Об’єднана єврейська община України у червні: єврей із сім'єю в Хмельницькому зазнавав систематичних антисемітських образ та загроз до розправи з боку сусіда. Через це постраждалий звернувся до поліцції, але провадження не було відкрите, і він разом із сім’єю був вимушений переїхати. ОЄОУ також направила клопотання до ГУНП в Хмельницькій області.

Уповноважений повідомив, що з метою захисту прав постраждалих осіб та відповідного реагування було направлено лист до Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.
Після чого було поновлено належне реагування з боку правоохоронних органів та належну кваліфікацію правопорушення з урахуванням ймовірного мотиву нетерпимості (ст. 161 КК України, антисемітизм).

Також Уповноважений заявив, що стан досудового розслідування у кримінальному провадженні перебуває на контролі слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області.

Права та свободи людей в Україні, за словами Уповноваженого з прав людини, гарантуються Конституцєю України, а відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» антисемітизм і його прояви в Україні забороняються.

Об'єднана єврейська община України нагадує, що якщо ви зіткнулися з проявами антисемітизму (вандалізм, графіті, свастики, образи, насильство над євреями), звертайтеся на гарячу лінію «910» за номерами 910 (безкоштовно з мобільного) і 0 800 600 910 (безкоштовно зі стаціонарного).

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю