Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Сентября 2023, 12:58

Виповнилося 82 роки з ліквідації 5 тисяч євреїв з Херсонського гетто

Рабин Йосеф-Іцхак Вольф
Рабин Херсону та області Йосеф-Іцхак Вольф у фільмі "(Не)Відомий Голокост. Епізод ІІ: Херсонське гетто" / Скриншот YouTube: Les Kasyanov

Цьогоріч виповнилося 82 роки з розстрілу євреїв, яких забрали до гетто у Херсоні.

19 серпня 1941 року німецькі війська захопили Херсон. Встановлений режим нацисти називають «Новим порядком».

Слідом за Вермахтом до міста прибуває особливий загін СС, зондеркоманда 11а, для вирішення єврейського питання у Херсоні.

У Херсоні до війни проживало досить багато євреїв, його можна було назвати "дуже єврейським містом" — до 1940-х років більше 60% населення носили єврейські прізвища.

За часів нацистської окупації херсонських євреїв переселили до гетто, яке охороняли місцеві поліцаї. Охоронцям було наказано стріляти у кожного, хто намагався перетнути межу гетто.
Через три тижні євреїв перевели до міської в'язниці. Очевидці розповідають, що попереду колони євреїв йшов рабин і співав єврейські пісні.

24-27 вересня 1941 року нацисти вивезли євреїв до протитанкових ровів за Херсоном, які вирили солдати Червоної армії під час відступу. Там було вбито близько 5 тисяч євреїв.

Детальніше про долю херсонських євреїв під час Голокосту можна дізнатися з фільму «(Не)Відомий Голокост. Епізод ІІ: Херсонське гетто», режисерами якого виступили Лесь Касьянов та Юрій Капарулін.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать