Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество01 Мая 2024, 17:52

Виповнився 81 рік зі вбивства 9000 євреїв нацистами у Бродах

гетто, броди
Фото dyvys.info

81 рік тому нацисти за день вбили дев'ять тисяч євреїв у Бродах (Львівська область).

На початку липня 1941 року німецька армія увійшла до Бродів Львівської області. Більшість тодішнього населення була євреями. Інші, з-поміж 22-ох тисяч, були українцями там поляками.

Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця (винищувальний табір у Польщі - Ред.) відбулася 19 вересня 1942 року. Багато євреїв убили у їхніх домівках або на вулицях. Від 2 до 4,5 тисяч осіб зібрали на ринковій площі у центрі міста та примусово вивезли до «табору смерті».

Грудень 1942 року. Гетто обгороджують колючим дротом. На двох вулицях мешкали євреї із Бродів навколишніх сіл та містечок – Соколівки, Лопатина, Олеська та Радехова. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями у гетто були категорично заборонені.

Людям видавали 80 грамів хліба у день. Почалась епідемія тифу. Упродовж двох наступних років через голод та хвороби померли майже півтори тисячі осіб.

Акція з остаточної ліквідації гетто розпочалася 1 травня 1943 року.

Тоді члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні, внаслідок чого загинуло кілька українських поліцаїв та німців. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього гетто.

Багатьох євреїв спалили живцем, інші були розстріляні на вулиці чи в лісі поблизу містечка. Під час хаосу багатьом євреям вдалося втекти. Згодом вони приєдналися до групи єврейських партизан на чолі з Вайлером та пережили війну. З 10 тисяч єврейського населення Бродів вижили 88 осіб.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю