Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество03 Мая 2024, 12:57

Вперше поза межами Ізраїлю: вулицю в Харкові назвали на честь загиблого солдата ЦАХАЛу

Олексій (Ашер) Нейков, Харків
Фото Telegram: Ambassador Brodsky

Вулицю в Харкові перейменували на честь загиблого солдата ЦАХАЛу.

Про це сьогодні, 3 травня, повідомив посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Топонімічна комісія міської ради Харкова днями ухвалила рішення про перейменування 367 назв вулиць, провулків та площ, які були пов'язані з Росією та СРСР. Рішення набрало чинності з 1 травня 2024 року.

Серед нових назв вулиць — імена 35 полеглих захисників України, які народилися у Харкові чи обороняли місто; з них 13 осіб було нагороджено найвищим званням Героя України.

Поряд із полеглими солдатами та офіцерами України на вулицях Харкова тепер увічнено і ім'я вихідця з Харкова Олексія (Ашера) Нейкова — сержанта ЦАХАЛу, який загинув під час захисту ізраїльських дітей у 1998 році від нападу арабських терористів на шкільний автобус.

У вересні 1996 року 17-річний Олексій самостійно репатріювався до Ізраїлю з Харкова. Готувався до навчання у Техніоні — мріяв про відокремлення космонавтики та аеродинаміки. Але вирішив спочатку пройти службу в ЦАХАЛі — Армії оборони Ізраїлю.

29 жовтня 1998 року терористи направили машину, начинену вибухівкою, на два шкільні автобуси, які перевозили єврейських дітей біля поселення Кфар-Даром. Ізраїльські солдати, що охороняли автобуси, встигли розгорнути свій джип упоперек дороги і прийняли удар на себе. Діти не постраждали, двох солдатів було поранено. Один загинув. То був сержант Олексій (Ашер) Нейков.

Слід зазначити, що це перший випадок у світовій практиці, коли вулиця в місті за межами Ізраїлю отримала ім'я загиблого солдата ЦАХАЛу.

Зараз ця новина особливо актуальна, адже світом ширяться антисемітські та антиізраїльські настрої через військову операцію у секторі Газа, яку проводить Ізраїль вже пів року після нападу ХАМАС на ізраїльтян 7 жовтня.

Окрім Олексія Нейкова, у списку перейменувань були також затверджені імена архітекторів Віктора Естровича та Олександра Гінзбурга. Віктор Естрович був розстріляний нацистами в грудні 1941-го в Дробицькому Яру, а Олександр Гінзбург очолював єврейську громаду міста після звільнення Харкова від нацистів у 1944-1945 роках, перебуваючи під пресингом сталінських каральних органів.
 

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю